IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis ще преоборудва завод в Мексико, за да произвежда електромобили

Предвидена е инвестиция за милиарди долари, която трябва да бъде реализирана през следващите няколко години

22:00 | 12.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автомобилен завод в Мексико. Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg
Автомобилен завод в Мексико. Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg

Автомобилният производител Stellantis NV обмисля да модифицира свой завод в Мексико за производство на хибридни и електрически превозни средства, докато трансформира гамата си, за да отговори на нарастващото търсене на по-чист транспорт, съобщава Bloomberg.

Собственикът на марките Jeep, Peugeot и Ram обмисля преоборудване на своята фабрика в Салтило, Коауила, един от индустриалните центрове на Северно Мексико на около 360 км от границата с Тексас, посочват източници, запознати с темата.

Компанията също така разглежда възможността вместо това да инвестира в щата Мексико, където също има завод, или в щата Сонора, въпреки че Салтило е фаворит по отношение на потенциалните обекти, споделя един от източниците. Инвестицията ще бъде в диапазона от няколко милиарда долара и ще бъде реализирана през следващите няколко години.

Плановете не са финализирани и все още могат да се променят, добавят източниците. 

„Инвестираме редовно в заводи по целия свят, за да надграждаме по отношение на процесите, производството на превозни средства или за да се адаптираме към електрификацията като част от нашата инвестиция от 35 млрд. долара в електрификация и софтуер, обявена по време на нашия “Ден на електромобила” преди една година“, изтъква Шон Морган, говорител на компанията.

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор, министърът на финансите Рохелио Рамирес де ла О и министърът на икономиката Татяна Клаутие се срещнаха с ръководителите на Stellantis, включително с главния изпълнителен директор Карлос Таварес на 20 юли, за да обсъдят електрическите превозни средства и желанието за укрепване на веригата на доставки на компанията в Мексико, споделя Клаутие.

Едно от притесненията на компанията е осигуряването на достатъчно електричество за завода, посочват източници.

Въпросът с енергията и решението на Лопес Обрадор да даде приоритет на държавния доставчик на електроенергия за сметка на частни и чуждестранни компании предизвикаха недоволство сред бизнеса. Миналия месец правителствата на САЩ и Канада поискаха официални преговори с мексиканските власти, твърдейки, че настоящите им политики нарушават споразумението за свободна търговия от 2020 г. между трите страни.

В туит след срещата със Stellantis миналия месец Рамирес де ла О, финансовият министър, каза, че инвестициите на компанията в Мексико ще създадат работни места и че страната може да помогне на фирмите да осигурят достатъчно енергийни доставки и реалистичен и ефективен преход към чиста енергия.

Stellantis произвежда в Толука компактния кросоувър Jeep Compass. Автомобилният производител планира да започне да сглобява електрифицирани версии на Compass в този завод през 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още