IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основният ирански автопроизводител иска отново да изнася за Русия

Iran Khodro е изнасял за Русия автомобили между 2007 и 2009 г.

12:55 | 15.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Завод на Iran Khodro в Техеран. Снимка: Wikimedia
Завод на Iran Khodro в Техеран. Снимка: Wikimedia

Основният ирански автомобилостроител, Iran Khodro, изрази желание да изнася отново, за първи път от години насам, за руския пазар, който също е обект на западни санкции. Това съобщи президентът и главен изпълнителен директор на компанията Мехди Хатиби, цитиран от Франс прес.

"Ще обърнем особено внимание на руския пазар и ще започнем да изнасяме още тази година за Русия", посочи Хатиби при представянето вчера на новия мултисегментен автомобил Rira, чието производство ще започне догодина. Той отбеляза, че са проведени ползотворни преговори с Москва и че руският пазар ще бъде един от приоритетните пазари на Iran Khodro. Ръководителят на предприятието допълни, че се обмислят партньорства с руски инвеститори.

Iran Khodro е изнасял за Русия автомобили между 2007 и 2009 г. В средата на юли руският президент Владимир Путин посети Техеран, където разговаря с иранския си колега Ебрахим Раиси и с върховния водач аятолах Сайед Али Хаменей.

За да противодействат на западните санкции (срещу Русия заради инвазията в Украйна и срещу Иран заради ядрената му програма), двете страни решиха да засилят двустранното сътрудничество в различни стратегически области, за да се възползват от съответните си пазари и да поддържат външната си търговия.

Вицепрезидентът на Иран за научните изследвания и развитието Киануш Пурмоджиб заяви пред АФП, че тази година ще бъдат произведени над 500 хил. превозни средства. Целта е до три години да се изнасят годишно 100 хил. автомобила спрямо по-малко от 20 хил. в момента, допълни той. 

Iran Khodro изнася за Азербайджан, Ирак и Оман. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още