IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Panasonic ще увеличи производствения си капацитет за електромобилни батерии с 10%

Компанията планира да постигне това с подобряване на ефективността на своите американски съоръжения

23:00 | 15.08.22 г.
Цилиндрична литиево-йонна батерия на Panasonic. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Цилиндрична литиево-йонна батерия на Panasonic. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Японският технологичен конгломерат Panasonic Holdings ще увеличи производствения си капаците за батериите, които доставя на американския електромобилен концерн Tesla, с около 10% до 2024 г., съобщава Nikkei Asia Review.

Panasonic обяви още през юли, че ще изгради втори завод за батерии в САЩ, като се очаква фабриката да бъде въведена в експлоатация най-рано през 2024 г.

Компанията планира да отговори на нарастващото търсене на батерии междувременно, като изпрати експерти по производството от Япония в своята активна фабрика в САЩ и подобри ефективността там.

Десетки специалисти са били изпратени в завода в Невада, съвместно предприятие между Tesla и Panasonic, за предоставяне на техническа помощ и обучение. Тяхната задача е да намалят проблемите с оборудването и да увеличат производството с приблизително 10% -- еквивалента на около една производствена линия. Евентуалният производствен капацитет на фабриката се очаква да достигне около 43 гигаватчаса годишно.

Компанията ще произвежда повече цилиндрични клетки тип 2170, които се използват във водещия електромобил на Tesla, Model 3, както и при други модели.

Концернът, ръководен от Илон Мъск, откри нова гигафабрика за електрически коли в Тексас през април и планира да увеличи своя глобален годишен капацитет 20 пъти до 2030 г. в сравнение с този от 2021 г.

Недостигът на батерии в същото време се очертава като основна спирачка на развитието на пазара на електромобили.

Panasonic вече произвежда батерии за Tesla във фабриката си в Осака, където разполага с много инженери. Компанията планира да повиши производствената ефективност на своите заводи в САЩ, за да достигне нивото на японските фабрики чрез прехвърляне на ноу-хау.

Panasonic иска да увеличи тройно или четворно производствения си капацитет за батерии до фискалната 2028 г. спрямо сегашното ниво от около 50 гигаватчаса (ГВтч) годишно.

Компанията планира да инсталира две производствени линии във фабрика за батерийни компоненти в префектура Уакаяма, Япония, през фискалната 2023 г. и да започне производството на новия си модел с голям капацитет, 4680. Тази инвестиция се очаква да възлиза на приблизително 80 милиарда йени (580 милиона долара).

Panasonic заяви, че ще реши дали да построи нови производствени мощности, след като види как се представя заводът в Уакаяма по отношение на рентабилността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още