IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla предупреди за проблеми с производството в Китай заради недостига на електроенергия

Сушата в Съчуан свива фабричното производство в региона и заплашва дейността на някои от местните доставчици на американския електромобилен концерн

22:03 | 18.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Фабриката на Tesla в Шанхай. Снимка: Bloomberg L.P.
Фабриката на Tesla в Шанхай. Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla Inc. предупреди за евентуално негативно въздействие на горещините и сушата в китайската провинция Съчуан върху нейната гигафабрика край Шанхай, изразяващо се в прекъсване на доставките на електроенергия и спиране на производството при доставчици на американската компания, съобщава Nikkei Asia Review.

В писмо до властите на Съчуан от вторник Шанхайската общинска комисия по икономика и информатизация поиска от провинцията да даде приоритет на достъпа до енергия за 16 местни доставчици на Tesla и SAIC Motor - базирания в Шанхай държавен автомобилен производител, в името на стабилността на веригите на доставки.

„Tesla и SAIC Motor наскоро изразиха загрижеността си пред нас, че техните ключови доставчици на авточасти са засегнати от частичните ограничения на доставките на енергия в Съчуан, което ще повлияе на сглобяването на техните превозни средства“, се казва в документа. „Моля, намалете времето за ограничаване на захранването през деня за доставчиците, споменати по-горе“, се добавя в призива.

Потенциалните проблеми с китайското звено на Tesla могат да заличат напредъка по отношение на доставките на електромобилите на компанията до клиентите, след като преди това концернът заяви, че е успял да намали времето на изчакване за потребителите в Китай.

Сега закупилите Model Y китайци трябва да чакат между 4 и 8 седмици, за да получат своите превозни средства. Времето за доставка на Model 3 е от 12 до 20 седмици. Преди това потребителите трябваше да чакат до 24 седмици.

Съчуан, която разчита на хидроенергия за генериране на 80% от своята електроенергия, се обърна към редица промишлени компании в понеделник да спрат производството за шест дни, за да гарантират сигурността на доставките за домакинствата на фона на най-големите горещини в региона от 60 години насам.

След това властите ограничиха и доставките за домакинствата. Много райони в Съчуан и в съседна Чунцин се сблъскват с температури от над 40 градуса по Целзий.

Съчуан е един от основните производствени центрове на страната, където се обработват различни суровини, включително полисилиций и литий – жизненоважни за енергийния преход.

Провинцията се превърна в ключов център за развитие за производителите на батерии, които се стремят да използват хидроенергията за намаляване на емисиите от производствените си процеси. Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. (CATL) разполага с около 100 гигавата съществуващ и планиран капацитет в Съчуан, като в това отношение провинцията се нарежда на второ място след Фуджиан, изчислява BloombergNEF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още