IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минеков: Бюджетът за култура трябва да достигне 1,6% от БВП

Не са достатъчни 98 млн. лева за археология, подводна археология, реставрация и консервация, посочи служебният министър на културата

18:53 | 12.08.22 г.
Минеков: Бюджетът за култура трябва да достигне 1,6% от БВП

Увеличението на бюджета на Министерството на културата в рамките на 98 млн. лева е недостатъчно. Това обяви проф. Велислав Минеков, цитиран от БНР, при представяне на приоритетите на ведомството и посочи, че заема този пост за трети път, защото има много недовършени задачи, заради които се завръща.

Той обясни, че въпреки разговорите, които е провел с представителите на четирите партии от управляващата коалиция в 47-ото Народно събрание, обещанията за увеличение на бюджета на Министерството на 164 млн. лв. не са реализирани.

Сега проф. Минеков иска "всички добри намерения да се превърнат в задължения" за следващия редовен министър. Сред тях са увеличаването на бюджета на ведомството със стъпка от 0,2% от БВП, докато това число достигне 1,6%.

Министърът на културата обяви приоритетите, като най-важните сред тях открои намиране на средства за археология, подводна археология, реставрация и консервация, които липсват.

Същевременно проф. Минеков изрази притеснението си, че на този етап бюджетът на ведомството не е изпълнен и вероятно ще се останат нереализирани средства, което създава колизия за исканото от него увеличение с 0,2%.

Сред неотложните задачи са намирането на средства за изграждането на световния и културен център "Св. св. Кирик и Юлита" в Созопол, реставрация на сградата на бившия Нотариат в София, спешно пускане по процедура на обществена поръчка за концертната зала в Пловдив.

Министърът се надява да се задвижат ред законодателни процедури като Регистър на независимите артисти, изграждане на единен разходен стандарт за всички в културата – музеи, резервати и др.

Проф. Минеков не скри тревогата си от опасността на отнемане на културния статут на град Несебър, затова се надява да бъдат предприети необходимите действия в тази посока.

Министърът съобщи, че е бил на посещение в Тирана и съвсем скоро предстои изграждане на български културен център в Албания, реципрочно и албански културен в България.

Борислава Танева и Пламен Славов се завръщат като служебни заместник-министри на културата, които през 2021 г. бяха на този пост.

Борислава Танева обяви, че ще започне изпълнението на проектите към Националния фонд култура, тъй като досега има забавяне от два месеца. Тя ще работи за приемането на Регистъра на независимите творци, предстои и отварянето на конкурси за директори на културните институти. За нея ремонтът на концертната зала в Пловдив също е с приоритет.

Пламен Славов открои като приоритет подготовката на бюджета на ведомството за 2023 г. с творческите организации, както и финансиране на археологически и теренни проучвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още