IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите за доставки на храна се радват на бързо борсово възстановяване

Водеща по растеж е Just Eat, чиито книжа повишиха стойността си с 53% от края на юни

20:47 | 19.08.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Една от най-пострадалите части на европейския фондов пазар се възстановява.

Акциите на компаниите за доставки на храна Delivery Hero и Just Eat Takeaway.com са сред записалите най-голям ръст в индекса Stoxx Europe 600 това тримесечие. Ралито беше подкрепено от оптимизма, че централните банки ще избегнат прекомерното повишение на лихвените проценти в опит да охладят инфлацията, пише Bloomberg.

Апетитът към акциите на компаниите за доставки на храна Апетитът към акциите на компаниите за доставки на храна

Цената на акциите на Just Eat скочи с 53%, а тази на Delivery Hero – с 46% от 30 юни насам. Това е впечатляващ обрат, след като двете попаднаха сред десетте, записали най-големи спадове книжа, през първото полугодие. Deliveroo се радва на по-малко повишение от 15% спрямо дъното си за тази година.

Силното възстановяване се случва, след като компаниите положиха повече усилия да свият загубата си и да се насочат към печалбата, докато подобряват счетоводния си баланс – точно както инвеститорите отдавна искаха. Стойността на акциите на Just Eat нарасна днес, след като компанията обяви, че ще придобие дял в латиноамериканско съвместно предприятие.

Не само счетоводният баланс се подобри. Прогнозата за печалбата е по-добра, благодарение на по-високите такси за услуги и по-ниските маркетингови разходи. Това помогна на Delivery Hero да прогнозира по-малка загуба за тази година, а другите две да потвърдят прогнозите за маржа на печалбата си.

„Пазарът очевидно търси по-голяма рационалност около печалбата за второто тримесечие“, твърди Андрю Портъс, анализатор на HSBC. „Новините за печалбите са дори по-добри от това, което очаквах“.

Новите промени обаче идват на цената на по-слабия растеж. Увеличенията на цените поставиха сектора в риск от загуба на ценово ориентирани потребители, предвид ускоряващата се инфлация. В действителност, както Delivery Hero, така и Deliveroo, понижиха прогнозите си за растеж за 2022 г., докато стойността на трансакциите в платформата на Just Eat не отговори на очакванията на анализаторите през второто тримесечие.

Комбинираната пазарна стойност на трите европейски компании за доставки на храна е нараснала с 60% от майското си дъно Комбинираната пазарна стойност на трите европейски компании за доставки на храна е нараснала с 60% от майското си дъно

Засега силният ангажимент към печалбата дава на някои инвеститори причина да пренебрегват по-слабите очаквания за растежа.

„Искам да видя този преход към рентабилността. Това е много по-важно за мен“, коментира Филип Уебстър, портфолио мениджър в Columbia Threadneedle Investments. По думите му това е така, защото компаниите за доставка на храна са преживели период на „невероятен комбиниран растеж“, но все още до голяма степен не са доказали способността си да монетизират.

Същевременно конкуренцията дава сигнали, че отслабва. Deliveroo се оттегля от нидерландския пазар, а Just Eat затвори операциите си в Румъния и съкращава стотици работни места във Франция. „Продължаваме да виждаме рационално поведение от играчите“, коментира анализаторът от Citigroup Моник Полар, която препоръчва покупката на книжа на Just Eat и Delivery Hero.

Голямата несигурност обаче е дали пазарните очаквания за растежа на тези компании са реалистични, коментира Портъс от HSBC, тъй като техните бизнес модели ще бъдат тествани при забавяне на икономиката. А в дългосрочен план инвеститорите все още не са сигурни как ще завършат тези компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още