IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Временни библиотеки пробуждат градския център на Мелбърн за нов живот

Примамливостта на литературата е едно от най-творческите решения на градския съвет, за да привлече жителите и посетителите обратно

12:36 | 26.09.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Мелбърн – един от градовете в света, понесъл най-много блокади по време на пандемията – подмладява центъра си и лекува изморените си жители, страница по страница.

Малки временни библиотеки завземат изоставени магазини след осакатяващото въздействие на шестте блокади в рамките на 19 месеца, пише Bloomberg. Там, където преди е имало бутик за мъжки дрехи и популярно кафене, пробните сега са превърнати в уютни места за четене.

„Преди работех в съседната сграда и това беше просто обикновен магазин за дрехи. Затова сега да мина и да видя временна библиотека е чудесно“, казва 63-годишната Линда Файф, посещавайки мястото. „Ако искате сърцето на градския ви център да тупти, със сигурност е полезно да имате подобни неща“, казва тя, докато чете романа на Лиса Тадео Animal.

Примамливостта на литературата е едно от най-творческите решения на градския съвет, за да привлече жителите и посетителите обратно към центъра на града, който изостава от конкурентите си по източния бряг Сидни и Бризбейн в завръщането на работещите през деня служители, макар че нощният живот и тълпите през уикенда отново са налице. Препоръката за работа от вкъщи на Мелбърн бе вдигната едва на 1 септември, докато в Сидни това се случи през февруари. Сравнително по-хладната зима също възпря хората да пътуват до работното си място.

Наследството от блокадите сега виси над еклектичните алеи и оградените с трамваи булеварди на Мелбърн, а разпръснатите табели „отдава се под наем“ напомнят, че много компании просто не са оцелели. За лорд-кмета на Мелбърн — титла, присъждана на избрани кметове на някои градове от Британската общност — и самоопределящата се като „луд любител на книгите” Сали Кап специалната динамика на вътрешните градски библиотеки са били очевидният лек за социалните рани, нанесени от Covid.

„Да насърчаваме хората да се събират, за да създадат това усещане за общност и да се свържат отново с едни други, е нещо абсолютно централно за нашите библиотеки“, казва Кап. Една от временните библиотеки в Мелбърн. Снимка: Bloomberg Една от временните библиотеки в Мелбърн. Снимка: Bloomberg

Макар че успехът на проекта с библиотеките – около 40 хил. души са ги посетили от старта на програмата в края на миналата година – не е достатъчен, за да се съживи центърът, градският съвет залага, че това е сигнал за завръщане. Със затоплянето на времето и вдигането на препоръката за работа от дома Кап очаква само възходяща тенденция в трафика през деня в градския център – дом на голяма част от пенсионната система, която е на стойност 3,3 трлн. австр. долара (2,2 трлн. долара).

Бюджетът на програмата за временни библиотеки е 2 млн. австр. долара, посочва говорител на съвета, и е част от 200-милионния фонд за съживяване на града, който включва отстъпки за местни ресторанти, финансиране на действия на открито и на плаващи арт инсталации по река Яра.

Сред шестте временни библиотеки има и временна такава, която предлага четене на приказки за деца в предучилищна възраст. Освен това има пространство за съвместна работа, което предлага услуги като безплатни работилници за дигитална грамотност за жени над 50 години и място за учене до късно през нощта на студенти.

„Става въпрос за една приобщаваща икономика“, казва Джамал Хаким, градски съветник на Мелбърн, който помага за наблюдението над програмата. „Виждаме градове, които изгубиха точно това и хората трябва да се насочат към периферията. Мисля, че имаме шанс в Мелбърн да създаден един по-добър Мелбърн“.

Кап, която е заемала високопоставени позиции в KPMG и Australia & New Zealand Banking Group, е наясно и, че работното място също се е променило, може би завинаги. Тя добре знае, че дискусиите около работата са по-нюансирани от всякога и че ще е нужно нещо повече от книги, за да се завърнат всички.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още