IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските рицари джедаи изчезнаха от списъците на преброяването

Според последните данни последователите на Силата в Англия и Уелс са намалели от 176 хил. души преди десетилетие до едва 1600 души

19:37 | 29.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Броят на рицарите джедаи във Великобритания бе премахнат от последните резултати от преброяването в страната, съобщава Bloomberg.

Стотици хиляди души бяха посочили, че религиозната им принадлежност е на член от мистичната група последователи на учението на Силата от емблематичната кинопоредица „Междузвездни войни“  по време на серията преброявания на населението в периода 2001-2011 г. Това стана причината самоопределението „рицар джедай“ официално да бъде признато като отделна категория при обобщаването на данните от Националната статистическа служба в страната.

Според последните данни орденът на рицарите в Англия и Уелс е намалял от 176 хил. души преди десетилетие до едва 1600 души. Това е и причината „рицар джедай“ да бъде включено в категорията „без религия“.

„Не е толкова завръщането на джедаите, колкото смъртта на джедаите“, коментира говорител на статистическата служба, имайки предвид едноимения филм от поредицата „Завръщането на джедаите“ от 1983 г.

Данните показаха и минаването на други ключови прагове. Броят на гражданите на Англия и Уелс, които се определят като християни, е намалял под 50% за първи път, а две трети от лондончани са от етническите малцинства.

Рицарите джедаи като религиозно движение се появява за първи път в официалната статистика през 2001 г. след имейл кампания, целяща да убеди 10 хил. души да се идентифицират в преброяването като членове на междузведната група бойци.

Кампанията се оказва изключително успешна и цели 390 127 души се отбелязват като последователи на Люк Скайуокър и компания в допитването през 2001 г., включително 2,8% от населението на Брайтън. Тенденцията на „рицарите джедаи“ завладя и други части на света, включително Австралия, Канада, Ирландия и други.

Тази година обаче преди последното допитване от неправителствената организация Humanist UK, която действа като представител на нерелигиозните хора във Великобритания, призоваха да не се посочва „джедай“ в отговорите, тъй като това може да е „контрапродуктивно“ за каузата на нерелигиозните хора. На страница на сайта си преди допитването от 2021 г. от групата посочват, че „може би е време да остави една много стара шега да си почине“.

 Религиозната категория „хеви метъл“, която се появи през 2011 г., също не можа да премине минималния праг, спадайки от 6242 души на под 1600 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 29.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
onezero007
преди 1 година
Затова ли Дисни оср***ха франчайза Междузвездни войни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още