IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Hasbro ще съкращава служители след слаб празничен сезон

Производителят на играчки смята да съкрати 15% от работната си сила

09:48 | 27.01.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Един от най-големите производители на играчки в света Hasbro обяви, че ще съкрати 15% от работната си сила, или около 1000 души, след разочароващи резултат от коледния сезон, съобщава Bloomberg.

Базираната в Поутъкет, щата Роуд Айлънд, компания прогнозира и, че коригираната ѝ печалба за четвъртото тримесечие ще е под оценките – очакванията са за 1,29 до 1,31 долара за акция спрямо 1,49 долара прогнози на анализаторите. Очаква се продажбите за четвъртото тримесечие да са намалели със 17% до 1,68 млрд. долара. Съкращенията ще започнат през следващите няколко седмици, заяви Hasbro в четвъртък.

Макар че бизнесът на Hasbro с онлайн игри, включително Dungeons & Dragons и Magic the Gathering, да се представя добре, бизнесът с традиционни играчки запада. Пандемията доведе до бум на продажбите, тъй като родителите купуваха играчки за децата си, затворени у дома, но оттогава насам търсенето се свива.

„Въпреки силния растеж на Wizards of the Coast и дигиталните игри, Hasbro Pulse и нашите лицензионни бизнеси, бизнесът ни с потребителски продукти се е представил по-слабо през четвъртото тримесечие на фона на предизвикателна потребителска среда около празниците“, каза Крис Кокс, главен изпълнителен директор на Hasbro.

Компанията понижи прогнозата си за приходите през 2022 г. на събитие за инвеститорите през октомври, макар че мениджмънтът представи по-светло бъдеще в дългосрочен план с растеж, идващ от филми, игри и нови онлайн канали. Миналия месец конкурентът Mattel, който притежава брандовете Barbie и Hot Wheels, също понижи годишните си очаквания, предполагайки, че високата инфлация ще взема своята жертва от харчовете през празничния сезон.

Очаква се промените в бизнес плана на Hasbro да доведат до разходи за около 300 млн. долара. Освен това компанията прогнозира около 78 млн. долара отписвания заради намаляването на работната сила. В резултат на промените президентът и главен оперативен директор Ерик Нийман напуска компанията. Бизнесът с потребителски продукти, който включва продуктите под брандовете G.I. Joe и Potato Head, ще се отчита пред Кокс.

Като част от преструктуриране, обявено през октомври, Hasbro поиска JPMorgan Chase & Co. и Centerview Partners да ускорят процеса по продажба за по-голямата част от подразделението за филми и телевизия след привличането на голям брой потенциални кандидати.

Акциите на Hasbro поевтиняха с 9,6% в следпазарната търговия. Компанията ще представи отчета си за четвъртото тримесечие на 16 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още