IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиардерите са станали с 400 по-малко през 2022 г., над половината от спада е от Китай

Броят на милиардерите в света е намалял с 8%, а общото им богатство е спаднало с 10 на сто през миналата година

18:16 | 23.03.23 г.
Бернар Арно оглавява класацията на Hurun Global за 2023 г. на най-богатите хора в света. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Бернар Арно оглавява класацията на Hurun Global за 2023 г. на най-богатите хора в света. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Над 400 души са загубили статута си на милиардери миналата година, повечето от тях са китайци, тъй като затягането на паричната политика в света, ефектите заради COVID-19 и ограничителните мерки на Пекин срещу големи технологични компании са навредили на супербогаташите, показва класация на най-богатите хора в света.

Китай е изгубил 229 милиардери от класацията на Hurun Global за 2023 г., съставляващи над половината от 445 души, които са излезли от класацията, съобщава Hurun Report. Тя подрежда магнатите с минимално нетно богатство от 1 млрд. долара, отбелязва Ройтерс.

Втората по големина икономика в света също така е добавила 69 нови милиардери в класацията през разглеждания период.

„Броят на милиардерите в света е намалял с 8%, а общото им богатство е спаднало с 10%“, отбелязва Рупърт Хугеверф, основател и президент на Hurun Report. В класацията влизат общо 3112 души спрямо 3381 година по-рано, допълва той.

Китай е останал най-големият източник на супербогаташи, като общият брой на милиардерите в страната е 969 към 16 януари 2023 г., повече отколкото в САЩ, където милиардерите са 691.

Компаниите за луксозни стоки са имали добра година, като ръководителят на LVMH Бернар Арно оглавява класацията, а наследниците на Hermes Бертран Пюеш и семейството му заемат трето място.

Сред известните имена, които са отпаднали от класацията, е Сам Банкман-Фийд, който е изгубил състоянието си от 21 млрд. долара след срива на криптоборсата FTX.

В Китай Джак Ма, основател на китайския гигант в електронната търговия Alibaba Group Holding, заема едва 52-о място спрямо 34-о година по-рано главно заради регулаторните мерки в Китай срещу технологичния сектор.

„Повишаването на лихвите, поскъпването на американския долар, спукването на стимулирания от COVID технологичен балон и трайните последици от войната между Русия и Украйна навредиха на фондовите пазари“, коментира Хугеверф.

В годината до края на януари S&P 500 се понижи с над 14%, а в Китай бенчмаркът Shanghai Composite изгуби близо 11%.

В същото време юанът отписа около 8% от стойността си спрямо поскъпващия долар през 2022 г., най-големия годишен спад от 1994 г. насам, главно заради агресивното повишаване на лихвите от Федералния резерв и забавянето на местната икономика.

Хугеверф отбелязва, че като цяло е положително настроен към тази година предвид показателите за доверието в икономиката и задоволството сред китайците с високо нетно богатство.

„Единственото нещо, в което не съм сигурен, е дали ще има световна финансова криза. Виждаме банкови кризи в САЩ, а след това и в Швейцария. Не съм сигурен дали няма да се стигне до зараза. Ако това не се случи, богатството ще расте с огромен марж“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още