IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cineworld твърди, че липсата на високобюджетни филми засяга посещенията на кината

Възстановяването след пандемията не върви толкова гладко, колкото киноверигите се надяваха

13:17 | 17.08.22 г.
Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg
Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg

Cineworld предупреди, че липсата на премиери на високобюджетни филми засяга посещенията в кината ѝ и вероятно това ще продължи до ноември, предава Ройтерс.

Втората по големина киноверига в света увеличи нетния си дълг миналата година и се надяваше да се възстанови през лятото благодарение на продължения на филми като „Аватар 2“ и „Топ Гън: Маверик“ с Том Круз, както и някои продукции на Marvel.

Въпреки това Холивуд пусна по-малко филми от обичайното за лятото, до голяма степен поради прекъсвания в снимките по време на пандемията, а някои жанрове, като романтичните комедии, сега е по-вероятно да се озоват директно в стрийминг платформите.

„Въпреки постепенното възстановяване на търсенето след отварянето на кината през април 2021 г. сегашното ниво на посещенията не отговаря на очакванията“, обяви компанията.

Cineworld заяви, че все още води преговори с различни страни за потенциално финансиране или преструктуриране на бизнеса си.

Нетният дълг на компанията скочи до 8,9 млрд. долара в края на 2021 г. от около 600 млн. долара година по-рано.

През март Cineworld каза, че търси нови източници на средства, докато се бори със задълженията си към бивши акционери на американското подразделение Regal и потенциална глоба за няколко милиарда долара, свързана със спора с канадската Cineplex.

Cineworld, която има над 9000 екрана в глобален мащаб, заяви, че очаква операциите ѝ да останат незасегнати въпреки краткосрочния удар, както и че ще изпълни задълженията си към контрагентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още