IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната купа задълбочава валутните болки на футболните фенове

За пристигащите от страни като Япония и Южна Корея първенството може да е твърде болезнено във финансов план

11:00 | 05.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Футболните фенове, които пътуваха до Катар, знаеха, че изживяване като Световното първенство по футбол няма да е евтино, но устойчивостта на валутата на страната от Персийския залив прави пътуването особено болезнено за пристигащите от Южна Корея, Япония или Англия, пише Bloomberg.

Всичко – от сметките в хотела до цената на Coca-Cola на стадиона, притиска туристите, които в много случаи вече са изправени пред висока инфлация в родните си страни.

Катарският риал е обвързан с щатския долар, който разтърси пазарите тази година със силата си. Измерителят на волатилността на международната валута достигна най-високата си средна годишна стойност от 2016 г. отчасти благодарение на агресивните повишения на лихвените проценти от Федералния резерв и войната в Украйна.

Риалът повиши стойността си с близо 9% спрямо китайския вон тази година, който беше засегнат от отслабването на износа и напрежението на местния жилищен пазар. Той е нараснал с почти 17% спрямо йената, което се дължи на разминаването на паричната политика на Япония спрямо тази на САЩ, и с близо 10% спрямо паунда благодарение на тазгодишната политическа криза в Обединеното кралство.

Япония, Южна Корея и Англия успяха да преминат до елиминационната фаза на турнира.  

Някои валути се представиха по-зле от съответните отбори в Катар. Графика: Bloomberg L.P. Някои валути се представиха по-зле от съответните отбори в Катар. Графика: Bloomberg L.P.

„Подготовката за пътуването за Световното първенство беше както физическо, така и финансово бреме“, коментира Чоун Дзончан, 32-годишен продават на електроника от Южна Корея, който започва да се подготвя за това пътуване преди година.

Чоун си припомня процеса като поредица от безсънни нощи. Билетите бяха пуснати на порции и много фенове бяха недоволни от местата, които им бяха разпределени, казва Чоун. В крайна сметка той препродава билетите си за по-добри места, въпреки че това означава по-високи такси за билети заради по-силния долар и плащане на 5% комисиона за използване на официалната платформа за препродажба.

„Тогава вече имах 2 млн. вона (1538 долара) на кредитната си карта“, казва той.

Ценови шок

Алкохолът е забранен в Катар, но посетителите могат да закупят бутилка Budweiser на определени места за около 50 риала (13,60 долара) – близо 10 пъти повече от цената на същия продукт в смесен магазин в Южна Корея.

За японските туристи, които са свикнали повече с дефлационна среда, цените на местата от Световната купа са особено шокиращи. През октомври йената достигна дъно спрямо долара, невиждано от три десетилетия.

„Малка бутилка вода на място струва около 400 йени (3 долара), а Coca-Cola e около 600 йени – това е голяма тежест“, коментира Казунори Такишима, 46-годишен собственик на бизнес за недвижими имоти в Токио. Той очаквал да плаща между 25 и 30 йени за риал по време на пътуването си, но вместо това е изправен пред друга реалност – 35-40 за риал.

Катар въведе мерки за смекчаване на нарастващите разходи, като забрани всякаква препродажба на билети на гише и управлява разходите за настаняване през официален уебсайт. Общественият транспорт и SIM картите за интернет връзка са безплатни за посетителите, които имат картата Hayya – идентификатор на феновете, които притежават билети за първенството. Все пак тези усилия не бяха достатъчни, за да компенсират високата инфлация и силния долар.

„Някои хотели обработват плащания шест дни преди да се настаните, така че дори и да сте резервирали престоя си преди месеци, сега ще трябва да платите по-високи разходи поради по-високите обменни курсове“, коментира Чоун.

За да се предпази от прекомерното нарастване на цените на билетите в лири, Аминор Рашид, 40-годишен служител на британските данъчни власти, живеещ в близост до Ливърпул, моли свой приятел от Доха да купи билетите от негово име през юли. В този момент британският паунд падна с 12% спрямо риала.

„Бях притеснен, защото лирата се обезцени много силно спрямо долара“, казва Рашид, за когото това е първото Световно първенство, на което присъства на живо. „Не съм прекалил с разходите. Имах късмет, защото отседнах при приятел, а основният разход е настаняването“, допълва той.

Ранни резервации

Им Сун Мин, 29-годишен международен търговец на мобилни аксесоари от Южна Корея, твърди, че макар да е имал късмет да направи повечето си резервации преди доларът да скочи, той все още планира да си носи храна за игрите, „в случай, че не мога да си ги позволя на място“.

Разбира се, големите разходи на феновете се сблъскват с тръпката да бъдеш на турнира.

„Не бих пропуснал това, което може да е последното Световно първенство за футболните звезди Хюн-мин Сон, Лионел Меси и Кристиано Роналдо“, коментира Чоун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още