IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнайтед може да постави световен рекорд с продажбата си 

Сумата на сделката може да надмине рекордните 5 млрд. паунда, тъй като "червените дяволи" очакват увеличаване на офертите за поглъщане преди крайния срок

15:00 | 21.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

„Манчестър Юнайтед“ ще бъде продаден за рекордно висока сума, ако сегашният собственик - семейство Глейзър, приеме някоя от постъпилите оферти за контрол над клуба.

Източници от клуба са уверени, че преди крайния срок в сряда ще бъдат получени оферти на стойност над 5 млрд. паунда, което ще задмине сумата от 4,65 млрд. долара, платена за американския „Денвър Бронкос“ от националната футболна лига (американски футбол) през миналата година.

Юнайтед очакват шест оферти, които ще бъдат комбинация от пълно поглъщане и частични инвестиции, пише The Mail. 

Очаква се поне две от тях - офертата на Катар, разкрита от медията, и тази на конкурента сър Джим Ратклиф, да надхвърлят 5 млрд. паунда. Смята се, че първоначалните оферти са били по-близо до 4,5 млрд. паунда.

Участващите в процедурата смятат, че преди да бъде избран купувач, може да бъде обявен още един кръг от оферти, а Великден се смята за краен срок за вземане на решение. След това ще се проведе допълнителен кръг от преговори.

През миналата седмица делегация около предложението на шейх Джасим бин Хамад ал-Тани посети „Олд Трафорд“ и Карингтън, където са били организирани обиколки, презентации и е имало възможност за задаване на въпроси. Разговорите са продължили повече от 10 часа и са описани като „сърдечни и положителни“. 

Въпреки че посещението на Ратклиф и неговата група е било с около три часа по-кратко, се разбра, че те са направили добро впечатление на участниците в процеса, който се ръководи от американската банка Raine Group.

Широко разпространено очакване е, че Глейзър имат желание за пълна продажба, но биха приели и частични инвестиции, ако оценката им не бъде удовлетворена.

Офертата на шейх Джасим е за всички акции на Юнайтед и той е обещал да изчисти дълговете на клуба. Макар че Ратклиф се стреми да закупи 69-процентния дял, който в момента се притежава от семейство Глейзър, той може да промени мнението си. 

Общо около осем групи са били разведени из стадиона и тренировъчната база, а центърът „Джими Мърфи", който обикновено се използва за работа с медиите и пресконференции, е бил превърнат в зала за срещи с инвеститорите за период от две седмици.

Междувременно британският милиардер сър Джим Ратклиф заяви, че не иска да плати "глупава цена" за "Манчестър юнайтед" преди крайния срок за подаване на втори оферти за клуба от Висшата лига, който изтича в сряда. Основателят на петрохимическата компания Ineos, който е фен на "Юнайтед" от дете, подаде оферта за клуба през февруари. Първоначалната му оферта и тази на катарския фонд, ръководен от шейх Aл-Тани на стойност около 4,5 милиарда паунда, не бяха приети от собствениците от фамилия Глейзър, което породи нуждата от нови преговори.

Сега в интервю за WSJ Ратклиф описва клуба като "обществен актив", а не като финансов. "Как се определя цената на една картина? Как определяте цената на една къща? Тя не е свързана с това колко е струвало построяването или колко е струвало боядисването", казва Ратклиф. 

"Това, което не искате да правите, е да плащате глупави цени за неща, защото после съжалявате за тях". 

От фамилия Глейзър купиха 69% от акциите на клуба през 2005 г. за 790 млн. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още