IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провалът за титлата срина акциите на Борусия

Германският фондов пазар реагира с умерени ръстове на постигнатия компромис в спора за дълга на САЩ

13:27 | 29.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Провалът на Борусия Дортмунд да спечели германското футболно първенство потопи не само феновете в дълбок траур. Инвеститорите във футболния клуб също бяха разочаровани: акциите на BVB се сринаха с една трета до 3,92 евро за брой в предборсовата търговия на платформата за търговия Tradegate. По този начин те бяха заплашени да загубят повече, отколкото им донесе обнадеждаващото рали от предходната седмица. В началото на търговията цената на акциите беше малко над 4 евро.

Дортмунд започна съботния ден на върха на германската висша футболна лига (Бундеслигата), като се нуждаеше от домакинска победа над Майнц, за да е сигурен, че ще спечели първата си шампионска титла от сезон 2011-2012 г. насам. Но отборът успя да постигне само равенство 2:2, докато Байерн вкара победен гол в Кьолн в драматичната кулминация на сезона.

Акциите на Дортмунд се сринаха с цели 32% по време на търговията във Франкфурт в понеделник, което е най-резкият спад от дебюта им през ноември 2000 г. Книжата на германския футболен клуб поскъпнаха с 31% през миналата седмица, тъй като инвеститорите очакваха голяма вероятност жълто-черните да бъдат коронясани за шампион този сезон.

За Байерн това беше 11-а поредна титла в Бундеслигата и общо 33-а. Въпреки че стана шампион, този уикенд Байерн смени изпълнителния си директор, след като отборът не успя да премине отвъд четвъртфиналите на Шампионската лига - най-голямото състезание за европейския клубен футбол.

Междувременно германският фондов пазар реагира с умерени ръстове на постигнатия компромис в спора за дълга на САЩ. Водещият индекс Dax се повиши с 0,2% до 16 023 пункта. По този начин той се връща към рекордната си стойност от 16 332 пункта.

Президентът на САЩ Джо Байдън и водещият републиканец в Конгреса на САЩ Кевин Маккарти се споразумяха през уикенда за отлагане на тавана на дълга до 2025 г. Ако Конгресът на САЩ се съгласи с това предложение, опасността от дефолт на САЩ с непредвидими последици ще бъде избегната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 29.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още