IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Richemont не иска бившия шеф на Bulgari в борда на директорите

Според компанията Трапани е „неподходящ кандидат“

11:50 | 15.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Richemont - производителят на бижутата Cartier, смята, че акционерите трябва да гласуват против назначаването на Франческо Трапани в борда на директорите заради близостта му с основния конкурент LVMH.

Разпалвайки битката с активиста инвеститор Bluebell Capital Partners Ltd, който предложи назначението, от Richemont заявиха, че Трапани е „неподходящ кандидат“ и избирането му не е в интерес на компанията, посочва Bloomberg.

Компанията за луксозни стоки също така посочва, че не смята, че Bluebell, която има относително малък дял, има „легитимност“ да представлява акционери от клас А, става ясно от изявление.

Председателят на Richemont Йохан Рупърт контролира луксозната група чрез акции клас Б. Южноафриканският милиардер притежава 10% от акционерния капитал на компанията с 51% от правото на глас, показва актуалният ѝ отчет. Акциите клас А се търгуват публично и имат по-голям икономически ефект, но са с по-малко право на глас от това на Рупърт.

Bluebell, която има традиция да поема големи европейски компании, иска представител на акционерите клас А и предложи бившия главен изпълнителен директор на Bulgari Трапани, който бе начело на производителя на бижута близо три десетилетия до 2011 г. и е сред партньорите основатели на Bluebell през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още