IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската компания за бърза мода Shein изтрива една трета от стойността си

Онлайн търговецът на дребно, популярен сред поколението Z, се оценява на 65-85 млрд. долара на частните пазари

22:43 | 07.10.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайският моден търговец на дребно Shein е изтрил до една трета от стойността си на частните пазари през последните месеци, след като достигна оценка от над 100 млрд. долара по-рано тази година, съобщава Financial Times, позовавайки се на свои източници.

Бързо разширяващият се търговец, който продава евтини дрехи и лайфстайл продукти, таргетиращи основно поколение Z (родените между 1995 и 2009 г. - бел. ред) на Запад и Близкия изток, се оценява между 65 и 85 млрд. долара на частните пазари, посочват трима източници, запознати със ситуацията.

Продажбите на дялове на намалени цени се случват, докато фондовете за рисков капитал и частни капиталови инвестиции се опитват да ликвидират капитал след срива на глобалните капиталови пазари, което е особено неприятно за технологичните компании.

Според един от източниците последните сделки на частния пазар – където цените не се оповестяват публично – оценяват компанията на между 70 и 85 млрд. долара, като големи пакети акции се продават с отстъпка. Той посочва, че акции на стойност около 200 млн. долара са били продадени при оценка от 70 млрд. долара.

Според друг източник акции на стойност 100 млн. долара са били продадени през последните месеци, оценявайки компанията на 65 млрд. долара.

Shein бе оценена на над 100 млрд. долара в кръг за набиране на финансиране през април, посочват трима запознати души, с което тя е била третата по най-висока оценка частна компания в света след ByteDance и SpaceX. Само две години по-рано компанията бе оценена на 15 млрд. долара.

Говорител на Shein заяви: „Не е имало разрешени трансакции с компанията от април насам, включително сделки на вторичния пазар, които биха изисквали предварително одобрение от компанията“.

„Тя са много лошо ударени, общо взето като всяка друга компания за електронна търговия по света“, казва човек, отхвърлил инвестиция в Shein с отстъпка от около 30%. „Не мисля, че има нещо фундаментално погрешно с бизнеса... вероятно беше преоценен по-рано тази година“, добавя той.

Гигантът в бързата мода, основан през 2008 г. от китаеца Крис Су, получи инвестиции от Sequoia Capital China, Tiger Global Management и IDG Capital.

Основана в китайския град Нандзин, Shein е една от най-бързо разрастващите се компании от Китай, след като регулаторни репресии от Пекин спънаха растежа на преди процъфтяващата интернет екосистема. Shein отчита гигантски растеж на Запад, където евтините ѝ и стилни дрехи са голям хит сред младите потребители, които се стичат към TikTok за последните модни тенденции.

Източник, близък до мениджмънта на компанията, казва, че групата за онлайн търговия се харесва на инвеститорите заради възприемания имунитет срещу регулаторния натиск от Пекин. Според него тъй като потребителската база е извън Китай, компанията не е изправена пред същия контрол върху данните и проблемите със защитата на потребителите като играчите в електронната търговия Alibaba и JD.com, които продават предимно на местни потребители.

Няколко глобални инвеститори на рисков капитал претърпяха огромни загуби, след като наляха рекордна сума пари в стартиращи технологични компании през 2021 г. при изключително високи оценки.

Инвестиционен банкер в Хонконг споделя, че Shein е бил обхванат от натиск за продажба, тъй като фондовете са се опитали да намалят концентрацията на собствения си капитал. „Всичко е намаляло с 20 до 40 процента“, казва лицето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още