IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато Байдън изглежда наистина стар 

Ясно е, че Джо Байдън иска да се кандидатира отново. За демократите това означава, че първо трябва да стискат палци на Тръмп 

18:20 | 08.02.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Nathan Howard/Bloomberg
Снимка: Nathan Howard/Bloomberg

Едва американският президент Джо Байдън произнесе речта си за състоянието на съюза пред Конгреса, една четиридесетгодишна губернаторка призова по телевизията сега на власт да дойде „ново поколение". Тя изрично изтъкна, много грубо за американските стандарти, че сегашният върховен главнокомандващ е два пъти по-възрастен от нея. Всъщност в края на евентуалния си втори мандат Байдън ще бъде на 86 години. Той вече е най-възрастният президент, който някога се е обръщал към конгресмените и сенаторите по време на речта „За състоянието на съюза". Освен това той е непопулярен: според социологическите проучвания само един друг президент в най-новата история се е радвал на по-нисък рейтинг на одобрение през втората година от мандата си от Байдън: Доналд Тръмп.

На пръв поглед обаче призивът за смяна на поколенията не трябва да изнервя Байдън. Защото този призив не идва от неговата Демократическа партия, а от една млада звезда на Републиканската партия: Сара Хъкаби Сандърс, станала известна като говорителка на Белия дом на Тръмп, от януари губернатор на щата Арканзас и допусната да отговори на речта на Байдън от името на опозицията. Когато тя подчертава младостта си по този начин, това изглежда по-скоро като обявяване на война на бившия ѝ шеф Тръмп, отколкото на неговия наследник от Демократическата партия, пише в коментар за германския Frankfurter Allgemeine Zeitung Андреас Рос. 

Отдавна американците не са виждали своя президент толкова жизнен, дори борбен, както във вторник вечерта пред Конгреса. Може да се каже, че Байдън не се чувства по-добре у дома си в Белия дом, отколкото под купола на Капитолия; в края на краищата той е бил сенатор в продължение на 36 години, преди Барак Обама да го направи свой вицепрезидент преди 14 години.

Стратезите на Демократическата партия обаче няма да се заблудят. Дори и в по-младите си години Байдън не бе пряк участник в кампании. Именно неговият заклет "брат" Обама предупреди водещите демократи по време на първичната кампания през 2020 г., че никога не бива да „подценяват способността на Джо да обърка нещата в последния момент". Много ляво-либерални американци освен това искали по-млад президент.

Въпреки това с рефрена на речта си "Finish the Job" Байдън разсея и последните съмнения, че няма да се стреми към преизбиране през 2024 г. Той няма и избор. Камала Харис не си е изградила достатъчен профил като вицепрезидент на Байдън, за да може да се кандидатира като естествен наследник. Това се дължи на собствените ѝ грешки, но до голяма степен и на неблагодарния пост: президент, който делегира твърде много на своя заместник, изглежда слаб. Докато сърцето на Байдън бие, Харис няма какво да каже.

Освен Байдън няма и друг таен лидер, зад когото демократите да се обединят. С други думи, ако президентът скоро обяви, че на 82-годишна възраст не иска да се кандидатира отново, ще започне дълга вътрешнопартийна борба за кандидатурата. Това неминуемо ще доведе до надпревара в дисциплината „дистанциране от Байдън", чийто рейтинг в социологическите проучвания остава скромен. Президентът ще бъде олицетворение на „куца патица" дори в очите на съперниците на Америка.
Байдън по време на традиционната си годишна реч. Снимка: Nathan Howard/Bloomberg Байдън по време на традиционната си годишна реч. Снимка: Nathan Howard/Bloomberg

Кутията на Пандора в политиката на идентичността

В партията на Байдън скоро неизбежно ще бъде отворена и кутията на Пандора на политиката на идентичността. Време ли е за жена и/или връщането на цветнокож в Белия дом? Фактът, че Джо Байдън се включи в надпреварата за партията през 2020 г., има много общо с това, че видни афроамериканци предупредиха по-специално срещу експериментите. Техният девиз беше: ако в тази страна може да спечели само стар бял мъж, то това трябва да е нашият стар бял мъж, а не Доналд Тръмп.

Това мнение не е изчезнало от съзнанието им. А и в крайна сметка Байдън е доказал, че може да победи Тръмп дори с голяма разлика. На този етап от спора обаче призивът на Сара Хъкаби Сандърс за смяна на поколенията трябва да накара демократите да се замислят. Ако републиканците наистина изпратят Тръмп в пенсия и издигнат динамичен, млад кандидат, който обещава промяна по най-добрия начин – в стила на Обама - тогава сегашният държавен глава Байдън може да изглежда наистина стар през ноември 2024 г., заключава Рос. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
julian12
преди 1 година
До: zelka007: Що не дойдеш до САЩ да видиш какво мислят хората за Тръмп и Де Сантес?Ама парици няма нали. Стой си на село и си мечтай да си захранваш коптора с перка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
baba_meca
преди 1 година
Що бе- щом умрелите гласуват, защо да не управляват?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС... рижият китеник събира хиляди , които искат да го замергат с протекли домати и да му правят мечка с торба на главата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
Р?мператоръ
преди 1 година
Стига сте възхвалявали геронтокрацията. САЩ копират късният СССР, остава да свършат като него. А твърденията, че Тръмп е бил по-непопулярен от това грохнало старо чyчyло, са смешни. Затова ли Тръмп и досега, където и да отиде, събира хиляди привърженици, а чучyлото се крие като мишка зад гърба на цяла армия? Затова ли се "наложи" тая гнъсна и мерзка, нагла фалшификация на изборите пред очите на цял свят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още