IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OПЕК+ се сблъсква с пазар, разкъсан между съживяване на търсенето и страх от рецесия

На срещата си този уикенд държавите членки на алианса ще обсъждат ефектите от въведените ограничения

16:26 | 01.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролният картел ОПЕК+ ще се сблъска с разделен петролен пазар на срещата си този уикенд. От една страна, глобалните резерви спадат вследствие на последните съкращения в производството. Разочароващите показатели на китайската икономика и заплахата от рецесия в САЩ, от друга страна, подсилват мечите спекуланти, пише в свой коментар за Bloomberg Грант Смит. 

Лидерите на организацията не дават ясни сигнали за позициите си. Принцът на Саудитска Арабия предупреждава залагащите на късо участници на пазара да бъдат внимателни, докато Русия е по-сдържана в коментарите си.

Залогът на срещата е движението на цената на петрола и влиянието му върху инфлацията. Цената на суровия петрол се е понижила на борсата в Лондон със 17% през последните шест седмици, или до 73 долара за барел. Повишение все пак се очаква през втората половина на годината.

Срещата на 23-те членки на ОПЕК+ във Виена на 4 юни ще се състои месец след като държавите съкратиха добивите си с до 1,2 млн. барела дневно.

Според анализаторите тези ограничения, които ще бъдат поддържани цяла година, трябва да помогнат за изчерпването на запасите, докато потреблението в Китай расте. Данни на ОПЕК предполагат сериозен недостиг от около 1,5 млн. барел на ден през второто полугодие. Тези числа показват, че ограниченията в продукцията няма да бъдат приети от държавите, които все още усещат силния натиск върху разходите за живот. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън критикува ОПЕК+ за съкращенията от април, а Международната енергийна агенция (МАЕ) осъди групата за създаването на излишно напрежение върху потребителите.

Въпреки че напоследък цените спадат, ОПЕК+ не е под сериозен фискален натиск. Цените на суровия петрол може да са под онези 81 долара за барел, които според Международния валутен фонд са нужни като ниво на принца на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, за да може да създаде футуристичните си градове в пустинята и да промени икономически държавата си, но все още са доста над дъната, достигнати по време на пандемията. 

Рияд и съюзниците му могат да се окажат принудени да приемат допълнителни мерки, докато получат повече яснота за запасите на съюзническата членка на ОПЕК+ Русия.

Заместник министър-председателят на Русия Александър Новак (и енергиен министър, б.ред.) споделя, че държавата му е изпълнила изцяло своето съкращение за 500 хил. барела през май, нещо, което той обеща да се случи още през март.

„Истинският въпрос е може ли Саудитска Арабия да се справи с Русия? Русия е заплаха за Саудитска Арабия, защото изпраща петрол в Азия“, казва Пол Санки, водещ анализатор в Sankey Resesrch LLC, в интервю за Bloomberg.

25 от 31 запитани в анкета от последната седмица на Bloomberg трейдъри и анализатори смятат, че ОПЕК+ ще запази нивата на добива непроменени. Въпреки това търсенето и предлагането не са единствените критерии за политиката на ОПЕК+ към петрола. 

Така например, когато през април Саудитска Арабия обяви изненадващото съкращаване на добива, енергийният министър на кралството принц Абдулазиз бин Салман обяви, че мерките имат за цел да изплашат продавачите на късо, които са натрупали изключително големи количества. Това бе тактика, използвана многократно от кралството през последните месеци, а принцът предупреди през последната седмица, че продавачите на късо рискуват „да понесат нова болка“. Първоначално изявлението му подплаши мечките, но след това те възстановиха позициите си, понижавайки цената на Брента с нови 5 долара за барел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

Финанси виж още