IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Караиванов: Скокът на цените на услугите в България тепърва предстои

Потребителското поведение е коренно променено – бизнесът трябва да го настигне и съответно също да промени поведението си, посочи макроикономистът

19:50 | 12.08.22 г.

„Ние сме в неразбираема ситуация от гледна точка на икономическата теория, в която имаме супер ниска безработица и намаляващ потенциал за производство, защото през последните години нямаме стимул за инвестиции и иновации. Очаква ни ръст в цените на услугите, които ще последват тези на електроенергията и стоките“, посочи той.

Според него до голяма степен инфлацията, която виждаме досега, е „резултат на фискалната политика, която водиха правителствата, не само в Европа, не само в САЩ, а в целия свят“.

Васил Караиванов е на мнение, че от една страна е добре да имаме дискреционна политика, но от друга страна уязвимите групи трябва да бъдат подкрепени, защото поради либерализирането на много пазари, изведнъж дребните потребители стават уязвими от гледна точка на цените на енергията и на стоките и услугите.

Макроикономистът потвърди, че те не могат да догонват с доходите си инфлацията и това е основният проблем. „Не би имало проблем, ако доходите растяха преди инфлацията. „Ситуацията днес психологически действа зле на хората и ограничава брутното потребление", смята той.

Караиванов посочи, че данните, които анализираме днес, са на база потребителска кошница и потребителско поведение от миналата година. „С промяната в цените на основни стоки и на някои услуги, потребителското поведение е коренно променено, а бизнесът трябва да го настигне и съответно също променя поведението си“, обясни експертът.

По думите му ще се наложи правителствата да подкрепят хората от най-уязвимите групи, които няма да могат да си позволят най-необходимите стоки и услуги.

„Ако гледаме само тази година основният проблем на българската икономика, освен че цените на енергоизточниците се повишават, е липсата на някои суровини, обясни Караиванов. – Българската икономика е доста енергоемка и много отворена - силно зависи от търсенето на чуждите пазари, основно европейски (Германия, Франция, Италия, Австрия). Ние зависим много силно от тези икономики и ако при тях търсенето е силно, ние ще можем да изнасяме и българската икономика ще се движи добре.”

Караиванов напомни, че вече видяхме много високи цени на фючърсния пазар на електроенергия, и за Германия, и за Франция. „Това означава, че тяхното производство ще се свие, а България върви с едно-две тримесечен лаг. При забавяне на икономиката в Германия, след три до шест месеца това ще последва и в България”, коментира макроикономистът.

Необходимо ли е по-честа актуализация на бюджета с оглед на предизвикателствата?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още