IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ByteDance направи голямо придобиване в сферата на здравеопазването

Това е поредният технологичен гигант, който се насочва към тази област

09:54 | 09.08.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

ByteDance придоби една от най-големите вериги частни болници в Китай за около 1,5 млрд. долара, задълбочавайки връзките си в областта на здравеопазването чрез една от най-големите местни сделки, откакто Пекин започна кампанията си срещу технологичните гиганти в страната, пише Bloomberg.

Китайският собственик на TikTok е платил около 10 млрд. юана, за да получи пълна собственост върху Amcare Healthcare, която управлява женски и детски болници в градове от Пекин до Шънджън, твърдят двама източници, запознати с въпроса, които са пожелали да останат анонимни. Две от звената на ByteDance сега притежават общо 100% от Amcare, сочи корпоративния регистър Qichacha.

Здравното приложение на ByteDance – Xiaohe, се конкурира с Alibaba Health Information Technology и с Ping An Healthcare and Technology Co. в онлайн консултациите, запазване на часове при лекар и други услуги. Този сектор в Китай достига 89 млрд. долара, след като беше подкрепен от мерките за овладяване на пандемията.

ByteDance, която е известна най-вече със създаването на задържащи вниманието приложения, се присъединява към други технологични гиганти като Amazon и Apple, които търсят начини да дигитализират и трансформират традиционната индустрия на здравеопазването. Сделката е и една от най-големите в китайския технологичен сектор, откакто регулаторите започнаха да се опитват да обуздаят „хаотичната капиталова експанзия“ в края на 2020 г. С мерките си те демотивираха компаниите да правят големи придобивания, които Alibaba Group Holding и Tencent Holdings използваха в предходните години, за да навлизат и да доминират в нови пазари.

Представители на Amcare не са отговорили на запитването за коментар по повод придобиването. Говорител на Xiaohe е потвърдил сделката, но е отказал да каже в какъв размер е тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още