IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens отчете загуба за последното си фискално тримесечие

Компанията твърди, че е е избегнала по-големи проблеми, въпреки предизвикателствата, свързани с Covid и веригите на доставките

12:23 | 11.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Siemens AG записа загуба след обезценки и се сблъска с предизвикателства от продължаващия недостиг на компоненти и блокадите заради пандемията в Китай, пише Bloomberg.

Нетната загуба през фискалното тримесечие е достигнала 1,7 млрд. евро, обяви компанията. Това не отговори на очакванията на анализаторите за 634 млн. евро загуба според данни, събрани от Bloomberg.

Германският индустриален гигант заяви, че макар да е изправен пред сложна икономическа среда, белязана от санкции срещу Русия, висока инфлация и последиците от пандемията, е избегнал по-големи проблеми.

През юни Siemens отписа 2,7 млрд. евро от стойността на дела си в Siemens Energy AG, след като производителят повтори предупреждението за печалбата си. Днес тя обяви, че удвоява обезценката, свързана с излизането от руския пазар, до 1,2 млрд. евро.

Siemens сви очакванията си за увеличение на печалбата на акция до 5,73 евро, което е под очакваните по-рано 9,10 евро. Компанията обаче запази прогнозата за ръста на приходите си.

Германският гигант, който все още е в процес на реорганизиране на бизнеса си към продуктови линии с по-висок марж, е изправен пред по-големи разходи заради проблемите с веригите на доставките и по-високите цени на суровините. По-рано тази година компанията обяви, че се отказва от дейността си в Русия, слагайки край на 170-годишното си присъствие в страната. Решението доведе до загубата на 4 млрд. евро в анулирани поръчки.

Siemens продаде редица от по-малките си подразделения и насочва фокуса си към области с по-висок потенциал за растеж. През последните седмици компанията придоби американската софтуерна фирма Brightly за 1,6 млрд. долара, пусна нова дигитална бизнес платформа и купи миноритарен дял в звеното за зареждане на електромобили Electrify America на Volkswagen.

Поръчките за звеното за дигитални индустрии са нараснали с 32%, подкрепени от софтуера за автоматизация на заводи и други спестяващи труд услуги, докато рентабилността се оказа под натиска на недостига на чипове и по-големите разходи за базирани в облака дейности. Поръчките на звеното за умна инфраструктура са се повиши с 26%, въпреки че приходите в Китай са се свили заради блокадите, наложени заради Covid-19. И двете звена са ключови за усилията на Siemens към по-високомаржови софтуерни предложения.

Подразделението Mobility, което произвежда влакове, е спечелило поръчки за 2,8 млрд. евро.

Печалбата от индустриалния бизнес е нараснала до 2,9 млрд. евро, но възвръщаемостта е под очакванията на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още