IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай атакува американските политики, свързани с чиповете

Същевременно азиатската страна предупреждава за забавяне на пазара

12:03 | 18.08.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай разкритикува програмата за 52 млрд. долара, целяща разширяване на американското производство на чипове, посочвайки, че планът съдържа елементи, които нарушават принципите на справедливия пазар, и е насочен към усилията на Пекин да изгради индустрия за полупроводници, пише Bloomberg.

Законът за чиповете, приет този месец и част от цялостен пакет от стимули на стойност над 200 млрд. долара, има за цел да подаде ръка на конкурентите на Китай, коментира Ю Сиекан, заместник-председател на Китайската асоциация на индустрията за полупроводници. Части от него също така явно дискриминират азиатската страна, допълва той без да уточнява подробности.

Американският закон съдържа клаузи, които конкретно забраняват на компаниите, които получават финансиране, да разширяват производството си на високотехнологични чипове в Китай. Коментарите на Ю са свързани с обвиненията на Вашингтон, че китайското правителство използва субсидии и други по-малко осезаеми политически мерки, за да стимулира растежа на местни играчи като Semiconductor Manufacturing International Corp. и Yangtze Memory Technologies Co.

„Решително се противопоставяме на ограничителните действия на САЩ, насочени към определени страни“, коментира Ю пред делегати на конференция в Нандзин. „Законът съдържа по същество дискриминационни клаузи в пазарната конкуренция и създава несправедливи условия, което противоречи на принципите на СТО за справедлива търговия“, допълва той.

В последните години Съединените щати увеличиха усилията и опитите си да удържат китайските амбиции в производството на чипове – нещо, което увеличава недоволството на Пекин. Вашингтон налага все по-строги ограничения на местните фирми, като забранява износа на все повече видове оборудване за производство на чипове към китайски клиенти, докато прави списъци със страни съюзници, така че ключови доставчици като нидерландската ASML Holding и японската Nikon се присъединяват към технологичната блокада.

Китай трябва да продължи да предоставя политическа подкрепа на своята индустрия за чипове, за да се справи с предизвикателствата, които пречат на технологичните пробиви, коментира Ю.

Страната може да се похвали с известен успех в усилията си. SMIC вероятно е усъвършенствала производствената си технология с две поколения въпреки санкциите на Съединените щати, макар че експерти от индустрията казват, че това може да е преувеличено. Страната също така увеличи значително капацитета на производство на чипове за памет благодарение на Yangtze Memory и Changxin Memory Technologies.

Приходите от продажби на местния сектор за полупроводници – най-големият в света – нараснаха с 18% през 2021 г., макар че се очаква ръстът да се свие до 15% тази година предвид икономическото забавяне и блокадите заради Covid-19, които ограничават търсенето, допълва Ю.

„Може да навлезем в нов период на структурна корекция“, предупреждава Ма Уейцин, вицепрезидент на China Resources Microelectronics. Доставките започнаха да намаляват от юни, което потенциално сигнализира за достигането на пик, е казал той пред делегатите в Нанджин.

Китайските лидери са все по-гневни заради продължаващите с години провали в разработката на чипове, които могат да заменят американските технологии, въпреки че държавата е дала над 100 млрд. долара в сектора в последните години. Форумът в Нанджин е първото голямо официално събиране на индустрията, откакто Пекин започна серия от разследвания за потенциални подкупи в индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ха, точно тия ли чайници тръгнаха да обясняват що е справедлив пазар?? С държавно дотираните си производства!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
melon
преди 1 година
Благодарение на американците Китай започна да не яде само гарнитура. Но лоялност Китай няма. Може и да се върнат към гарнитурата. Най-добре е тайванското правителство да поеме управлението над континентален Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още