IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо индустриалната метавселена е по-близо, отколкото си мислите

Статията е базирана на речта на президента на Siemens Роланд Буш при представянето на отворената цифрова бизнес платформа Siemens Xcelerator

09:00 | 27.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Роланд Буш, президент и главен изпълнителен директор на Siemens AG, при представянето на Siemens Xcelerator
Роланд Буш, президент и главен изпълнителен директор на Siemens AG, при представянето на Siemens Xcelerator

Да поговорим за скорост - как можем да ускорим дигиталната трансформация по начин, по който тя е достъпна не само за големите компании, но и за бизнеси от всякакъв калибър и бранш. Как тази промяна може да се случи бързо и гладко и как тя може да насърчи сътрудничеството в технологичната общност в полза на обществата и за икономиките?

По време на пандемията много организации се обърнаха към технологиите, за да продължат да работят.

Когато веригите за доставки бяха прекъснати, монтажните линии спряха. Цифровите технологии ни дадоха прозрачност и яснота къде имаме налични компоненти и капацитет. Например, когато нямахме нужните части в завода ни в Амберг, Бавария, за производството на конкретен модел на нашите контролери Simatic, преместихме производството в Чънду, Китай. Цифровите технологии ни позволиха да доставяме нашите продукти и решения тогава, когато другите не можеха.

Технологията спаси и много животи. Някои компании успяха да адаптират производствените си линии, за да произвеждат медицински вентилатори – и го направиха в рамките на седмици. Или успяха да увеличат производството на ваксини срещу Covid само за няколко месеца.

Когато комбинираме реалния и дигиталния свят, можем да постигнем нови нива на гъвкавост и можем да пускаме продуктите на пазара по-бързо. Екипите могат да си сътрудничат отвсякъде, спестявайки време и пътни разходи. Същите цифрови технологии, които спасиха животи по време на пандемията, могат да дадат на фирмите конкурентно предимство днес.

Ето един пример:

Вече десетилетие Mars Curiosity Rover събира проби и записва изображения на Червената планета. НАСА използва само най-модерните технологии за своите мисии, тъй като провалът не е опция. Това е една от причините техните инженери да използват решения за цифрови близнаци от Siemens. Това им позволи да симулират екстремната среда на Марс – скали, бури, минусови температури. Най-критичната част беше приземяването. Но те успяха да тестват роувъра виртуално, докато не намериха оптималното решение.

Независимо дали вашата мисия е да изследвате Марс, да увеличите гъвкавостта на вашата фабрика или електрическа мрежа, да намалите времето за пускане на пазара или да постигнете нулев въглероден отпечатък: нашата цел е да направим вашата цифрова трансформация възможно най-лесна. Искаме да дадем технологията във вашите ръце. Знаем, че трябва да има по-добър начин от този, по който сме правили нещата досега.

Ето защо решихме да предприемем фундаментална промяна. Запитахме се: Ами ако нашият хардуер вече е активиран за интернет на нещата (IoT) и всичко, което трябва да направите, е да го включите и пуснете? Ами ако приложенията са отворени и оперативно съвместими, така че да не сте ограничени до решенията на една компания? И какво, ако имаше платформа, която позволява всичко това? Промяната започва от днес.

Да ускорим цифровата трансформация

Затова стартирахме Siemens Xcelerator – нашата отворена дигитална бизнес платформа. Тя цели да ускори цифровата трансформация за вас – нашите клиенти, нашите партньори – и всички в една разрастваща се екосистема. Това бележи радикална промяна в начина, по който можете да използвате нашите технологии, и в начина, по който работим заедно.

Siemens Xcelerator се базира на три стълба. Първият е портфолио от хардуер, софтуер и услуги, поддържащи IoT. Второто е една разрастваща се екосистема. И третото е онлайн пазарна платформа, който ще се развива с течение на времето.

Siemens Xcelerator е ангажимент. Ангажимент за откритост и  простота. Ние се ангажираме да  направим цялото си дигитално  портфолио модулно, свързано с  облака и оперативно съвместимо; то ще работи със стандартни API, така че ще пасне на всички други приложения, които имате. Ние ще ви улесним да изпробвате нещата – можете да плащате на етапи и да използвате нашия софтуер като услуга.

Но Siemens Xcelerator не е САМО софтуер. Портфолиото включва също хардуер и услуги; всички те се допълват и работят добре заедно. А портфолиото ще расте стъпка по стъпка и ще включва все повече и повече предложения с течение на времето. Част от тях ще бъдат от нашите партньори. Защото никоя компания не може да се справи сама.

Siemens Xcelerator е ангажимент за сътрудничество, който ще ви позволи да ускорите цифровата си трансформация. Над 50 фирми вече са сертифицирани. Това означава, че техните предложения, наред с нашите, могат да бъдат намерени в платформата на Siemens Xcelerator. Има големи играчи, както може да очаквате, като Accenture, Amazon Web Services, Microsoft и SAP. А има и по-малки с умни идеи и решения.

Но без значение колко бързо се движим и колко ускоряваме, цифровата трансформация просто не спира. Виждаме, че следващата вълна вече идва и тя се нарича метавселена.

Някои го описват като следващото ниво на интернет - виртуален свят, който е винаги включен, свят, където хората могат да се срещат, работят, играят и пазаруват. Когато става въпрос за индустриалната метавселена, можем да видим някои от конкретните ползи, които тя може да донесе.

Още днес използваме много от технологиите, които ще определят метавселената: сред тях 5G, изкуствен интелект, edge технологии и цифрови близнаци.

Ще ви дам няколко конкретни примера, които имат едно общо нещо: съчетават реалния и дигиталния свят. Защото, когато комбинираме реалния и цифровия свят, реалният свят работи много по-добре. По този начин можем да достигнем нови нива на производителност и устойчивост и да променим начина, по който живеем.

В Берлин използваме технологии за цифрови двойници, за да създадем градски квартал, който ще бъде едновременно 100% CO2 неутрален и 100% комфортен. Ние го наричаме Siemensstadt 2.0. Заедно с нашия партньор, Bentley Systems, започнахме със създаването на холистичен цифров близнак. Този близнак не само използва данни за сградите и оформлението на улиците, но също така и данни за потреблението на енергия и транспорта в реално време. Когато хората започнат да го използват и да го наричат свой дом, кварталът може да се оптимизира и да става по-ефективен и по-удобен за живеене с всеки изминал ден.

В Лондон Siemens гарантира техническа наличност до 100% за железопътната линия Thameslink. Това е възможно благодарение на предсказуемата поддръжка: събираме 9 млн. данни за производителността на седмица и с помощта на изкуствения интелект можем да предвидим кога има вероятност частите да се повредят – разбира се, ние ги обслужваме и заменяме много преди това. Резултатът: по-малко закъснения и подобрена удовлетвореност на клиентите.

В Нанкин изградихме дигитален завод. Още преди да излеем първия бетон, симулирахме работата на фабриката чрез цифров близнак. При виртуална проверка засякохме наличието на оборудване за боядисване без подходяща вентилация. В реалния свят това би причинило много проблеми. И все пак всичко, което беше необходимо, бяха няколко малки промени по време на фазата на проектиране, за да бъде поставено на по-подходящо място. Резултатът? Производственият капацитет се увеличи с 200%, а производителността - с 20%.

Повече от десетилетие нашата технология за дигитален близнак помага на клиентите във всички индустрии да повишат производителността си. Днес ние предлагаме най-цялостния, базиран на физически данни цифров двойник в индустрията. Той не само изглежда като истински, но и се държи като истински: представя точните функции и поведение на системата в реалния свят.

Сега е време да изведем цифровизацията на следващото ниво. Позволете ми да ви дам представа какво би могло да бъде възможно в индустриалната метавселена.

Представете си, че вашата фабрика в Китай се забавя: произвежда по-малко части всеки ден, нищо сериозно, но пък с натрупване. Вашият екип във фабриката няма представа защо се случва това. За да оправите нещата, събирате глобален екип: производствените инженери в Китай и колегите в дъщерния им завод в Мексико, продуктовия дизайнер в Южна Африка и компанията в Германия, която е направила роботите.

Те се срещат и си сътрудничат в метавселената: потапят се в дигиталния близнак на завода, който е идеалният огледален образ на истинското производство. И разбира се, това не е неподвижна снимка. Тя отразява точно какво се случва в реалния завод и в реално време - до физическото поведение на роботите.

Екипът търси проблема във виртуалния свят, първо чрез дигиталния близнак. Увеличават. Намаляват. Местят неща. И всички те се чувстват така, сякаш са заедно в истинската фабрика в Китай. Отчасти това се дължи на фотореалистичната визуализация. Екипът решава да пътува назад във времето - в метавселената - до момент, когато производителността е била много добра. Какво се е променило оттогава? Накрая разбират, че един робот на захранващата линия е пропуснал последната си софтуерна актуализация и не е синхронизиран. Сериозна грешка!

Екипът първо актуализира софтуера в дигиталния близнак: виртуалният „проблемен робот“ незабавно ускорява и работи в синхрон. Сега екипът е достатъчно уверен, за да актуализира софтуера на истинския робот в реалния завод. Проблемът е решен. Това е моментът, в който реалният свят започва да отразява промените в цифровия близнак. Затворен кръг между реалния и дигиталния свят!

Разбира се, индустриалната метавселена не само ще ни помогне да поправим нещата, когато се повредят. Това ще бъде място, където инженери, работници, всеки може да експериментира и да тества подобрения – да изпробва мащабни нови идеи. Освен това, AI ботове ще наблюдават самостоятелно нашите дигитални близнаци 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата – и ще измислят иновативни идеи, за да подобрят нещата.

Индустриалната метавселена ще бъде място, където правим иновации със скоростта на софтуера. Тя ще предложи огромен потенциал за трансформиране на нашите икономики и индустрии.

Последна актуализация: 14:38 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още
Финанси виж още