IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google ще изгражда център за данни край Берлин

Предвижда се центърът да обслужва градската агломерация Берлин-Бранденбург

22:32 | 30.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Lauryn Ishak/Bloomberg
Снимка: Lauryn Ishak/Bloomberg

Интернет гигантът Google се е насочил към търговски обект само на 20 км южно от летище BER (новото летище на германската столица), за да изгради център за данни за района на Берлин и Бранденбург. Говорител на Google потвърди материал по темата на вестник Märkische Allgemeine. Според статията центърът за данни вероятно ще бъде изграден на площ от около 30 хектара в квартал Шенкендорф фон Митенвалде (окръг Даме-Шпревалд) между магистралите L30 и A13.

Говорителят на Google Ралф Бремер заяви, че Google е инициирала закупуването на парцел в Митенвалде и проучва други възможности в региона. „Необходими са допълнителни стъпки до окончателното поглъщане. Въпреки това сме доволни, че ще продължим с плановете си в Берлин-Бранденбург“.

От една страна, според информацията все още няма план за развитие, който да позволява изграждането на център за данни. От друга страна, местните дружества за доставка на енергия не са поели твърд ангажимент да снабдяват планираното съоръжение с достатъчно електроенергия. Google обаче си оставя отворени и други възможности и иска да започне строителството в зависимост от търсенето на облачни услуги в столичния регион и в Бранденбург.

Министърът на икономиката на Бранденбург Йорг Щайнбах очаква положителен икономически тласък за региона. „Това е добра новина, която надхвърля границите на града, Бранденбург и Берлин ще се възползват от нея“. 

От години Google се опитва да се освободи от зависимостта си от рекламния бизнес в интернет и да намери нови източници на приходи. Поради това Сундар Пичай, ръководител на компанията майка Alphabet, се опитва да изгради подразделението за облачни услуги като важен стълб на приходите. На този фон преди почти година бяха одобрени големи инвестиции в германската локация, за да не се остави доходоносният германски пазар на облачни услуги на пазарните лидери Amazon и Microsoft или на германски доставчици като Ionos, част от United Internet Group.

Според плановете, представени преди година, до 2030 г. инвестициите в Германия трябва да възлязат на почти 1 млрд. евро. Google използва тези средства, за да разшири своя облачен бизнес въвФранкфурт на Майн с нов център за данни в Ханау. В Митенвалде ще бъде създаден изцяло нов облачен регион Берлин-Бранденбург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още