IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на пазара на NFT продължава и през третото тримесечие

Инвеститорите вече не гледат с такъв апетит към рисковите активи

15:24 | 03.10.22 г.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Продажбите на незаменяеми токени (NFT) са спаднали значително през третото тримесечие, сочи блокчейн тракерът DappRadar, тъй като инвеститорите в криптовалути се адаптираха към „криптозимата“, а търсенето на силно спекулативните цифрови активи не показва особени признаци на възстановяване, предава Ройтерс.

NFT-тата са вид базирани на блокчейн активи, представляващи дигитални файлове, като изображения, видеа или елементи от онлайн игри. Те се сдобиха с огромна популярност през 2021 г., тъй като заможните криптоспекуланти се насочиха към печалби от нарастващите цени, но обемите на продажбите намаляха през последните месеци.

През третото тримесечие на 2022 г. са продадени незаменяеми токени за 3,4 млрд. долара спрямо 8,4 млрд. долара през предходното тримесечие и 12,5 млрд. долара по време на пазарния пик през първото тримесечие на годината, допълва DappRadar.

Въпреки че зараждащият се NFT пазар спечели от ръста на цените на криптовалутите и високия апетит за риск на инвеститорите през 2021 г., тези условия рязко се промениха през 2022 г., тъй като повишаването на лихвените проценти от централните банки подтиква инвеститорите да се откажат от рискови активи. Биткойнът се търгува за около 19 хил. долара, което е значителен спад спрямо върха от 69 хил. долара през ноември.

Пазарен спад

Продажбите на най-големия NFT пазар в света – OpenSea, записаха спад за пети пореден месец през септември.

„Смятам, че уникалното в тази среда е, че тя е пресечната точка на макроикономическия спад и на криптозимата“, коментира Дейвид Финзър, главен изпълнителен директор на OpenSea, която е подкрепена от инвеститори като a16z.

„Предишните криптозими бяха малко по-изолирани единствено до цените на криптовалутите, така че поради тази причина мисля, че е разумно да бъдем консервативни относно това колко дълго може да продължи това“, допълва той.

Но Финзър твърди, че компанията е в „добро финансово положение“ и е развълнуван от потенциала на NFT в по-дългосрочен план, като описва спада като „фаза на изграждане“.

Седмичният брой купувачи на NFT е намалял с повече от 50% от пика си в края на януари, сочи NonFungible.com, който следи пазара.

Въпреки че традиционният пазар на изкуство бързо прегърна идеята, продажбите на NFT намаляха, като тези в Christie’s, Sotheby’s, Philips и Bonhams общо достигнаха 8,4 млн. паунда (9,41 млн. долара) от началото на годината. Това е под сумата от 127 млн. паунда за същия период на миналата година, сочат данни на Art Market Research.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още