IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Роскосмос" все пак може да работи с НАСА и след 2024 г.

Работим в тясно сътрудничество по проекта за МКС, коментира Сергей Крикальов

10:15 | 04.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руската космическа агенция "Роскосмос" може да работи с НАСА по проекта за Международна космическа станция (МКС) и след 2024 година, стана ясно от думите на един от директорите на агенцията Сергей Крикальов, цитирани от ТАСС. По време на пресконференция в НАСА по повод предстоящото изстрелване на Crew Dragon той напомни, че в Москва има решение да бъде спряно сътрудничеството по МКС, а Русия да разработи собствена станция.

"Ние започнахме да работим върху създаването на нова станция, но разбираме, че това няма да стане бързо. Затова ние ще продължим да летим до момента, до който не се появи нова инфраструктура, която да позволява поддържането на човешко присъствие в ниска орбита", коментира Крикальов, който има шест космически мисии и в периода 1991 - 1992 година прекарва над 300 в руската космическа станция "Мир".

През юли изпълнителният директор на "Роскосмос" Юрий Борисов съобщи на руския президент Владимир Путин, че е взето решение за изтеглянето на Русия от МКС след 2024 година. До тогава в агенцията ще работят за изграждането на руска орбитална станция.

Преустановяване на полетите в Космоса би имало много негативно влияние върху програмата МКС, коментира Крикальов по време на брифинга на английски език. Според него решение за продължаване на сътрудничеството може да бъде очаквано през 2023 година.

В мисията на кораба Crew Dragon ще участва и рускинята Анна Кикина, допълва ще ТАСС. Крикальов коментира, че в момента "Роскосмос" и НАСА си сътрудничат "много тясно".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още