IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia се изтегля от Русия

Компанията реши да затвори офисите си в страната и напълно да прекрати дейността си там

12:11 | 04.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Nvidia реши да прекрати дейността си и да затвори офисите си в Русия, заявявайки, че вече не може да работи ефективно в страната заради последните събития, свързани с инвазията в Украйна, пише Wall Street Journal.

Производителят на чипове обяви, че ще се оттегли от Русия, след като преди това спря доставките си за страната. Той поддържаше присъствие там, за да подкрепя служителите си и техните семейства. Nvidia се присъединява към редица други компании, които напуснаха руския пазар след инвазията през февруари.

Nvidia спря да продава в Русия в началото на март, когато американското правителство въведе строги санкции срещу Москва. Преди това Русия носеше около 2% от приходите на компанията, заяви през май главният финансов директор на Nvidia Колет Крес.

Администрацията на Байдън наложи експортен контрол на чувствителни технологии като чиповете и компютрите, което пък има по-широк ефект върху компаниите в технологичния сектор.

През април главният финансов директор на IBM заяви, че спирането на руските операции струва на компанията особено печеливш бизнес. През февруари HP каза, че руската инвазия в Украйна ще засегне печалбата ѝ с 2 до 3 цента на акция.

Сега Nvidia твърди, че нейните служители в Русия ще получат възможност да продължат да работят за нея, но в други страни.

Действията на Русия, свързани с Украйна, наскоро ескалираха, когато президентът Владимир Путин предупреди, че Москва може да използва ядрени оръжия, ако Западът атакува руска територия. Москва също така претендира за четири района в Източна и Южна Украйна.

Цената на акциите на Nvidia нарасна леко по време на следборсовата търговия, след като приключи сесията в понеделник на ниво от 125,12 долара. Стойността на книжата е намаляла с 57% от началото на годината до финала на сесията в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още