IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите за видео игри се подготвят за слаб празничен сезон

Индустрията е изправена пред спад на годишните си приходи

10:38 | 25.11.22 г.
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Световната индустрия за видео игри е изправена пред първия спад на годишните си приходи от поне десетилетие, след като пандемията отслабва, а притесненията за инфлацията и рецесията продължават, пише Wall Street Journal.

В последните си финансови отчети големите издатели дадоха трезви прогнози за текущото тримесечие, което обичайно е най-голямото им по приходи заради празниците. Причината за мрачните прогнози е фактът, че хората прекарват по-малко време у дома и се сблъскват с по-високи цени за стоки, които купуват ежедневно.

„Осъзнаваме, че рискът от забавяне на световната икономика се увеличава допълнително“, коментира финансовият директор на Sony Group Хироки Тотоки при представянето на най-новите финансови резултати на компанията по-рано този месец. Потребителите на конзолата ѝ PlayStation “изглежда играят по-малък брой заглавия, защото искат да харчат по-малко пари“, допълва той.

Индустрията за видео игри завърши един от най-силните периоди в историята си. Covid-19 остави хората по света затворени вкъщи, а мнозина използваха това време, за да играят видео игри. В допълнение към макроикономическите фактори и свиването на търсенето, свързано с пандемията, тази година индустрията е притисната от силния долар и недостига на хитови заглавия. Electronics Arts, Take-Two Interactive Software, Ubisoft Entertainment и Microsoft са сред издателите без високобюджетни премиери този празничен сезон.

За цялата 2022 г. се очаква глобалните потребителски разходи за софтуер за видео игри да спаднат с 4,3%, сочат данни на Newzoo. Това ще бъде първият спад на годишна база, откакто компанията следи индустрията. Тези разходи се увеличиха със 7,6% през 2021 г. и с 25% през 2020 г., допълва Newzoo.

В исторически план видео игрите са се справяли добре по време на икономически спадове, защото обикновено са по-достъпна форма на забавление от излизането на вечеря или посещенията на киносалоните. Но настоящото забавяне може да е различно, предупреждават представители на индустрията и анализатори.

„Теоретично игрите трябва да са устойчиви на рецесия“, коментира анализаторът на Wedbush Securities Майкъл Пачтър. „Хората, които нямат работа, прекарват много време в развлечения“. Но поне засега пазарът на труда остава силен, така че „е трудно това да се определи като рецесия“, допълва той.

Видео геймингът се промени значително от кризата през 2008 г. благодарение на възхода на онлайн свързаността, смартфоните и таблетите, както и на безплатните игри. И все пак това не означава, че е повече или по-малко устойчив на икономически натиск, коментира анализаторът от MKM Partners Ерик Хандлър.

„Това е някакъв вид нова територия за индустрията“, смята той. „Според мен най-големите франчайзи ще останат силни, но не можем да кажем, че има пътна карта, защото всичко това е изцяло ново в сравнение с 14 години по-рано“.

Последна актуализация: 10:38 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още