IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск: Фед трябва да намали лихвените проценти

Новият собственик на Twitter смята, че централната банка рискува да вкара САЩ в тежка рецесия

17:05 | 30.11.22 г. 1
Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg
Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Предприемачът милиардер Илон Мъск смята, че се задава рецесия, и е притеснен, че опитите на Федералния резерв (Фед) да обуздае ускоряващата се инфлация могат да влошат нещата, пише CNBC.

Главният изпълнителен директор на Tesla и нов собственик на Twitter призова в социалната медия Фед да „намали лихвените проценти веднага“ или рискува „да увеличи вероятността от тежка рецесия“.

Коментарът той направи в рамките на разговор в Twitter със съоснователя на Tesmanian Винсънт Ю, в който участваха още няколко души.

В някакъв момент основателят на NorthmanTrader Свен Хенрих отбеляза, че Фед „остана твърде спокоен прекалено дълго, тълкувайки напълно погрешно инфлацията, а сега затяга политиката си агресивно“, без да отчита забавящите ефекти от тези увеличения на лихвите, като рискува отново със закъснение да осъзнае каква вреда е нанесъл.

Мъск отговори: „Точно.“

Това не е първият път, в който милиардерът предупреждава за предстоящ икономически срив.

В подобен разговор на 24 октомври най-богатият човек в света посочи, че глобалната рецесия може да продължи „до пролетта на 2024“, въпреки че отбеляза, че „само гадае“. Тази прогноза беше направена предвид множеството икономически предупреждения от други бизнес лидери, включително изпълнителния директор на Amazon Джеф Безос, главния изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън и главния изпълнителен директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон.

Федералният резерв изглежда навлиза в късните етапи на кампанията си за повишаване на лихвените проценти, насочена към справяне с инфлацията, която все още е близо до най-високото си ниво от повече от 40 години. Централната банка увеличи своя референтен лихвен процент шест пъти тази година и се очакват още няколко повишения, преди да спре.

През последните дни представители на Фед казаха, че очакват по-малки увеличения в бъдеще след четирите последователни от 0,75 процентни пункта, последното от които беше направено в началото на ноември. Председателят на Фед Джером Пауъл ще направи публично обръщение днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
Julius_BG
преди 1 година
Що бре, Илончо?! Ипотечка ли си изтеглил?! Последно ще идваш ли у Белоградчик на прАсИ? Малко да захлебиш....... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още