IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta призова Вашингтон да не създава регулация на метавселената

Според компанията регулаторите могат да задушат иновациите, ако действат прибързано

09:30 | 03.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Meta Platforms призова политиците да се въздържат от създаването на нови правила, насочени към метавселената, пише Bloomberg.

В документ, публикуван днес, Meta твърди, че много от съществуващите закони и разпоредби в света също ще се прилагат за дейностите в метавселената – всеобхватен термин, който се отнася до потапящ виртуален свят, който все още не съществува, но в него потребителите някой ден биха могли да ходят на работа, да играят игри, да пазаруват и да общуват.

Едуард Боулс, ръководител на финтех политиките на Meta, коментира пред репортери, че регулаторите могат да „възпрепятстват иновациите“, ако създадат изцяло нова регулаторна схема за метавселената.

Обичайно е корпорации, особено титаните от Силициевата долина, да обезсърчават политиците да създават нови регулации. Но през последните години законодателите започнаха да се интересуват от обуздаването на най-големите технологични компании, включително техните инвестиции във виртуална реалност.

Документът е опит на Meta да повлияе на бъдещото законодателство, свързано с метавселената – технология, която е централна за мисията на компанията, която се ребрандира от Facebook на Meta миналата година.

Правителствата по света все още догонват зараждащата се метавселена що се касае до законодателството. Този нов виртуален свят е обект на голям интерес и огромни инвестиции, но все още го делят години преди масовото му навлизане.

Еврокомисарят по антимонополните въпроси Маргрете Вестагер по-рано тази година призова регулаторите внимателно да проучат метавселената, за да се справят с проблемите, произтичащи от нея, преди да е станало прекалено късно. А доклад на френски регулатори от октомври призова за разширяване на правилата на ЕС за поверителност и онлайн речта, така че да важат и за метавселената.

Но в Съединените щати политиците тепърва започват да обмислят политическите последици от един дигитален свят, в който хората могат да купуват и продават неща, да сключват договори, да посещават концерти, да провеждат работни срещи и други.

Политическото изявление на Meta беше направено в момент, в който регулаторите и законодателите се борят с проблеми в друга нова технология, която разтърси финансите: криптовалутите. Регулаторите по света се борят със задачата как най-добре да се контролират дигиталните валути – въпрос, който излезе спешно на преден план след грандиозния колапс на криптоборсата на Сам Банкман-Фрийд FTX.

Боулс твърди, че документът е планиран много преди краха на FTX. „Но наистина бих насърчил хората да обмислят много внимателно реакцията към конкретни инциденти и да не предприемат универсален подход“, коментира той.

Документът на Meta призовава правителството и частният сектор да работят в тясно сътрудничество по всички нови правила, които ще се появят в бъдеще, както и да отстъпят крачка назад, когато индустрията създава свои собствени стандарти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 03.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още