IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Писмо от поддоставчик на Apple е подтикнало Китай да разхлаби мерките срещу Covid-19

Основателят на Foxconn Тери Гоу може да се е оказал влияние върху ключовото решение на властите

20:36 | 08.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Писмо от основателя на най-големия поддоставчик на iPhone е изиграл важна роля в убеждаването на ръководството на Комунистическата партия в Китай да ускори плановете за премахване на политиките на страната за нулев Covid, твърдят източници на Wall Street Journal, запознати с въпроса.

В писмото до китайските лидери основателят на Foxconn Technology Group Тери Гоу предупреждава, че стриктният контрол на огнищата ще заплаши централната позиция на Китай в глобалните вериги на доставките. Освен това настоява за по-голяма прозрачност по отношение на рестрикциите за работниците на компанията, допълват източниците. Гоу е изпратил писмото преди малко повече от месец, когато заводът на Foxconn в Джънджоу беше разтърсен от протести заради ограниченията, свързани с Covid-19.

Китайските здравни власти и правителствени съветници са се възползвали от писмото на Гоу, за да подкрепят аргумента, че правителството трябва да увеличи усилията си за облекчаване на строгия контрол над Covid-19, коментират запознатите с въпроса източници. Избухването на национални протести седмици по-късно е дало на политическите съветници допълнителен тласък да настояват за облекчаване на мерките.

Представителите на властите и съветници, настояващи за по-меки мерки, твърдят, че подходът за нулева Covid е бил успешен що се касае до защитата на общественото здраве, но омикрон вариантът изисква промяна в тактиката, допълват източниците. Омикрон не е толкова смъртоносен, казват въпросните представители на властта, но пък е силно заразен, което доведе до повече блокади в момент, в който обществото вече беше уморено от тях, а прекъсванията в бизнеса застрашаваха статута на страната като световна фабрика.

„Няма такова нещо“, гласи изявление от екипа на Гоу, без да се разкриват подробности. Foxconn, където Гоу служи като председател до 2019 г. след основаването на компанията, и Apple не са отговорили веднага на запитванията за коментар по въпроса. Информационната служба на Държавния съвет на Китай също не е отговорила.

Китайските лидери, включително президентът Си Дзинпин, вече обмисляха стъпки за повторно отваряне на икономиката след близо три години на строги пандемични ограничения, но подхождат предпазливо, като не са задали краен срок за вдигането на всички мерки. Си силно подкрепя стратегията за нулев Covid, която за близо три години доведе до по-малка смъртност, но също така засегна икономическия растеж. Всякакви значителни промени в политиката ще изискват подпис лично от Си.

В края на октомври правителството на Китай забрани на работниците да напускат завода на Foxconn в Джънджоу, което накара много служители да избягат от кампуса. След това на 2 ноември местните власти наложиха блокада за седмица, забранявайки движението в заводам освен за най-важни задачи.

Резултатите от това бяха хаотични. Много служители бяха заключени в общежитията си или бяха вземани с автобус, който ги откарваше до места за карантина далеч от завода. Други, които се страхуваха, че могат да се заразят с Covid-19, отказаха да се върнат на производствените линии. В края на ноември се стигна до протести в завода, което според компанията е било свързано с притесненията на някои служители за заплащането им. Видеа, публикувани онлайн, показват как работници хвърлят предмети и крещят: „Защитете правата си!“.

Вълненията допринесоха за плановете на Apple да прехвърли част от производството си извън Китай, която отдавна беше доминираща страна във веригата на доставките ѝ. Други компании също се сблъскаха с производствени проблеми в Китай тази година, включително производителят на чипове с памет Samsung Electronics, германският автомобилен производител Volkswagen и компаниите за спортни стоки Nike и Adidas.

Китайските лидери са притеснени, че прекъсванията, причинени от Covid политиките, заедно с ескалиращото политическо напрежение между Вашингтон и Пекин, могат да доведат до по-голямо отделяне на Китай от света, допълват източници, запознати с въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още