IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в ЕС се насочват към мащабно разследване на сделката на Broadcom с VMware

Регулаторите по света засилват контрола си над подобен тип придобивания

10:27 | 10.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американският производител на чипове Broadcom ще се сблъска с проблеми, свързани с офертата си за придобиването на компанията за изчислителни облаци VMware за 61 млрд. долара, тъй като антимонополните регулатори в Европейския съюз са готови да започнат голямо разследване на сделката, твърдят източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Предложеното придобиване – второто по големина в световен мащаб за тази година – подчертава опита на Broadcom да диверсифицира бизнеса си, навлизайки в корпоративния софтуер, но това се случва в момент, когато регулаторите по света засилват контрола си над сделките на технологичните гиганти.

Broadcom разчиташе на ранно одобрение на сделката от ЕС, като се има предвид конкуренцията от играчи като Amazon, Microsoft и Google на облачния пазар, допълват източниците, запознати с въпроса.

По думите им по-рано тази седмица компанията е имала среща с представители на Европейската комисия.

Властите в ЕС обикновено изразяват опасенията си по време на такива срещи, а ако компаниите не успеят да ги убедят да приемат придобиването, регулаторите започват пълномащабно четиримесечно разследване след финализиране на предварителната проверка.

Службата за защита на конкуренцията в ЕС, която трябва да приключи първоначалния преглед на сделката на 20 декември, отказва да коментира въпроса.

Broadcom твърди, че очаква срокът за процеса на преглед да бъде удължен в други ключови региони като се има предвид колко голяма е сделката.

„Като се има предвид това, все още сме уверени, че това споразумение ще приключи и ще бъде завършено през нашата фискална 2023 г.“, посочва компанията.

Beltug, белгийска асоциация на ИТ лидери и тези в дигиталните технологии, както и нейните партньори от Франция Cigref и VOICE в Германия, по-рано изразиха опасенията си, че сделката може да доведе до драстични скокове на цените и до по-строги търговски практики, които не са в полза на клиентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 10.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още