IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-дълъг живот на батерията, по-добри екрани: какви нови технологии се задават в сферата на дисплеите

Apple, Google и други компании инвестират смело в търсенето на пробив

18:49 | 05.02.23 г.
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Американците прекарват по-голямата част от времето, в което са будни, гледайки екрани. А повечето от тези екрани, включително този, от който вероятно четете в момента, са базирани на една и съща технология за LCD дисплеи, която се появи през 80-те години на миналия век.

Скоро обаче всичко това ще може да се промени. Задават се редица нови технологии за дисплеи и обещават различни предимства – от значително удължаване на живота на батерията на нашите носими, мобилни устройства и лаптопи, до това да направят джаджите по-тънки, по-леки и по-удобни за четене на слънчева светлина, пише Wall Street Journal.

Поне един от всички тези нови видове дисплеи  може също така да даде възможност за бъдещи технологии, които сега са невъзможни, като леки умни чоила с добавена реалност, които показват дигитален интерфейс върху това, което виждаме.

Между постепенните подобрения в наличните технологии за дисплеи и тези нови разработки, визуалните интерфейси на нашите устройства могат да се променят толкова много през следващите пет години, колко се случи и през последните 30.

Apple тества microLED

Ако четете това на таблет, лаптоп или последно поколение смартфон, светлината, която достига до очите ви, вероятно се генерира от LED – диод, който излъчва светлина, като свети през мрежа от течнокристални пиксели. С други думи, LED е един вид „подсветка“, използвана за осветяване на технокристален, или LCD, екран. Съответно, ако екранът на устройството ви беше стар проектор за филми, електрическата крушка би била еквивалентът на LED, LCD ще бъде филмът, а вие ще гледате директно в проектора.

LED-овете са по-енергийно ефективни от източниците на светлина, които ги предшестваха, като лампите с нажежаема жичка или флуоресцентните лампи. Това е една от причините, поради които, дори ако четете това напечатано, може да се взирате в отразената светлина от LED, тъй като сега тя се използва широко в индустрията за осветителни тела.

„Micro” LED дисплеят е доста по-различен от вида LED, който се ползва в електрическите крушки или лаптопите, но работи на същия принцип. Той изпраща електричество през конкретния вид полупроводник, а той излъчва светлина. При microLED технологията всеки излъчващ светлина полупроводник е малък колкото бактерия. Всеки от тези пиксели може да бъде настроен да произвежда червена, синя или зелена светлина. Ако залепите достатъчно такива върху плоско парче пластмаса или стъкло, и ги свържете, може да създадете дисплей.

MicroLED дисплеите имат редица полезни характеристики. Те могат да излъчват стотици и дори хиляди пъти повече светлина на квадратен милиметър от днешните екрани с плосък панел. Освен това, независимо от нивото на яркост, те изискват значително по-малко енергия – от порядъка на една десета от обичайното.

Това са все причини, поради които Apple е похарчила между 1,5 млрд. и 2 млрд. долара както за развойна дейност, така и за производствен капацитет, за да създаде microLED дисплеи, според прогноза на Ерик Вайри, старши анализатор в консултантската IT фирма Yole Group. Apple отказва да коментира плановете си и никога не е потвърждавала да работи по microLED технология, въпреки че през 2014 г. каза, че е придобила компанията за microLED LuxVue  за неназована сума.

Инвестицията на Apple я позиционира като първата компания, която произвежда microLED, твърди Вайри. Анализатори, познаващи веригите за доставки на Apple и партньорите ѝ в Азия, смятат, че първият продукт, който ще получи тези дисплеи, ще бъдат умните часовници от висок клас Apple Watch Ultra и че компанията може да представи такова устройство още през 2024 г.

Боб О‘Брайън, съосновател на DSCC – фирма, която изследва пазара на дисплеи, прогнозира, че Apple ще засили производството на microLED екрани през 2024 г., а умният часовник, включващ технологията, ще дебютира през 2025 г.

Последна актуализация: 18:49 | 05.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още