IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony повиши прогнозата за печалбата си почти до рекордно ниво

Компанията си поставя по-голяма цел за продажбите на PlayStation 5

17:05 | 02.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Sony Group повиши прогнозата за годишната си печалба, подкрепена от силното представяне на бизнеса ѝ с видео игри. Освен това гигантът увеличи целта за продажбите на конзолата си PlayStation 5 с 1 млн. броя до 19 млн. за фискалната година до края на март, предава Ройтерс.

Гигантът в производството на електроника и в развлекателната индустрия обяви също така, че Хироки Тотоки ще стане негов президент и главен оперативен директор от 1 април, като същевременно ще запази досегашната си позиция.

Компанията каза още, че очаква оперативната ѝ печалба за годината до 31 март да достигне 1,18 трлн. йени (9,17 млрд. долара), или с 1,7% повече спрямо по-ранната прогноза за 1,16 трлн. йени.

Това се оказа под очакванията на анализаторите за 1,19 трлн. йени печалба по данни на Refinitiv, както и малко под рекордната печалба от 1,2 трлн. йени, отчетена година по-рано.

Sony заяви, че продажбите на конзолата ѝ PlayStation 5 за периода октомври-декември са достигнали 7,1 млн. бройки, което се оказа изключително добро представяне за ключовия сезон на предпразнично пазаруване. За сравнение, година по-рано компанията е реализирала продажби от 3,9 млн. бройки.

„Различните стъпки, които предприемаме както в хардуерен, така и в софтуерен план, определено дават плодове. Вярвам, че набираме положителна инерция за повторно ускоряване на растежа на нашите гейминг операции“, коментира Тотоки.

Sony, която се конкурира с производителя на конзолите Xbox – Microsoft, както и с доставчика на Switch – Nintendo, в гейминг сектора, миналата година имаше проблеми с производството на достатъчно бройки PlayStation 5 заради прекъсвания във веригите на доставките.

Тотоки посочва, че рисковете, свързани с веригите на доставките, все още не са изчезнали, а компанията е повишила производството на конзолите си през тримесечието от октомври до декември, така че да може спокойно да отговори на търсенето през настоящото тримесечие.

За октомври-декември Sony отчете 7,8% понижение на оперативната печалба, тъй като филмовото ѝ подразделение се е представило по-слабо спрямо година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още