IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon предупреждава за период на по-бавен растеж

Дори двигателят за растеж – облачният бизнес, расте с „едва“ 20% през последното тримесечие 

09:37 | 03.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският технологичен концерн Amazon.com Inc. предупреди за период на намален растеж и сигнализира, че трудната икономическа среда влошава резултатите на бизнеса с изчислителни облаци, който е двигател на печалбата на компанията. 

„Очакваме през следващите няколко тримесечия да има забавяне на темповете на растеж", заяви Брайън Олсавски, главен финансов директор на концерна, в четвъртък по време на разговор с репортери. Според него насоките отразяват несигурността, която компанията продължава да изпитва по отношение на потребителските и корпоративните разходи в САЩ и в чужбина, предава Wall Street Journal. 

Гигантът в онлайн търговията на дребно отчете приходи за четвъртото тримесечие в размер на 149,2 млрд. долара, или 9% ръст спрямо предходната година, надминавайки очакванията на Wall Street. Върховият резултат бе повлиян от втория Prime Day, който Amazon проведе след този през юли. Тези събития, които обикновено включват отстъпки, за да привлекат купувачите, обикновено увеличават продажбите. Amazon заяви, че е имала най-големия уикенд за пазаруване в историята си по време на Деня на благодарността, но не предостави много подробности. 

Въпреки това продажбите в сегмента на онлайн магазините на компанията, който включва продажби на продукти предимно на водещия ѝ сайт и дигитално медийно съдържание, са спаднали с 2%.

Amazon отдавна разчита на своето подразделение за изчисления в облак, наречено Amazon Web Services, за двигател на печалбата, особено когато операциите на дребно изпитват затруднения. Но ръстът на продажбите на AWS се забави до 20% през последното тримесечие, което е най-ниският темп на растеж, откакто Amazon започна да отчита този сегмент. Оперативната печалба на AWS през последното тримесечие е с 9% по-ниска от прогнозите на Wall Street. 

„Въпреки че приходите на Amazon по време на празниците бяха по-добри от прогнозираните, реакцията на пазара показа, че инвеститорите са очаквали "разтърсващи резултати" и са останали разочаровани“, казва пред Bloomber Брендън Уитчър, анализатор във Forrester Research Inc.

„След като акциите на Amazon отбелязаха положителен ръст от 30% през последния месец, очакванията вече бяха високи", каза той.

Олсавски заяви, че компанията е отчитала продължаващо забавяне на разходите за AWS през настоящото тримесечие до средния темп на растеж, тъй като клиентите са искали да ограничат разходите си. AWS вероятно ще изпитва трудности „поне през следващите няколко тримесечия", добави той.

Amazon, подобно на своите клиенти, търси начини за ограничаване на разходите, каза Олсавски. 

Въпреки че приходите на Amazon по време на празниците бяха по-добри от прогнозираните, реакцията на пазара показа, че инвеститорите са очаквали "разтърсващи резултати" и са останали разочаровани.
Брендън Уитчър
анализатор във Forrester Research Inc

Конкурентите в областта на изчислителните облаци се борят с подобно забавяне. В края на януари Microsoft Corp. отчете най-бавния си ръст на продажбите от повече от шест години, тъй като търсенето на нейния софтуер и облачни услуги намаля.

Рекламният бизнес на Amazon, който се превръща във все по-значим двигател на продажбите, също отбеляза забавяне през четвъртото тримесечие, отчитайки 19% ръст на продажбите.

Amazon преживява един от най-трудните периоди в историята си, тъй като възстановява бизнеса си от периода на Covid бума, който според ръководителите го е накарал да се разшири агресивно. Оперативните разходи на компанията в Северна Америка изпреварват продажбите през първите три тримесечия на 2022 г., въпреки че през четвъртото тримесечие компанията намали разликата.

Главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси заяви в четвъртък, че решенията, които е взел, откакто е станал главен изпълнителен директор през 2021 г., са отразявали икономическите условия, в които се е намирала компанията.

„Всички тези [решения] бяха взети с оглед на това да се опитаме да оптимизираме разходите си, но все пак да можем да инвестираме в нещата, които смятаме, че са наистина важни в дългосрочен план", каза Джаси по време на разговор с анализатори, първият, в който се включи, откакто стана главен изпълнителен директор. Той заяви, че компанията търси своя „четвърти стълб" след онлайн пазара, Amazon Prime и Amazon Web Services.

Акциите на Amazon се обезцениха с около 50% през миналата година, като загубиха над 830 млрд. долара от пазарната си оценка. Акциите се възстановиха донякъде през тази година и затвориха в четвъртък с ръст от 7,38%, преди да спаднат с около 5% след публикуването на резултатите. 

Всички тези [решения] бяха взети с оглед на това да се опитаме да оптимизираме разходите си, но все пак да можем да инвестираме в нещата, които смятаме, че са наистина важни в дългосрочен план.
Анди Джаси
главен изпълнителен директор на Amazon

Джаси се опитва да промени позиционирането на компанията от около година. В началото на 2022 г. Amazon затвори своите физически книжарници и специализирани магазини и предприе действия за ограничаване на капиталовите разходи, като забави откриването на нови складове. През миналия месец компанията заяви, че ще съкрати повече от 18 хил. корпоративни служители. В периода от края на 2019 г. до края на 2021 г. работната сила на компанията е нараснала с 800 хил. служители, предимно в стотиците ѝ складове.

Олсавски заяви, че компанията е понесла удар върху приходите в размер на 640 млн. долара за обезщетения, свързани с уволненията.

Компанията е генерирала нетна печалба от 278 млн. долара в сравнение с 14,3 млрд. долара през предходния период, когато компанията отчете печалба от близо 12 млрд. долара от инвестицията си в производителя на електрически превозни средства Rivian Automotive Inc. Amazon заяви, че последното тримесечие е включвало загуба преди данъци от оценката на инвестицията ѝ в Rivian в размер на 2,3 млрд. долара. Amazon притежава около 17% от компанията за електрически превозни средства. 

Като част от стремежа на Джаси да намали разходите Amazon пристъпи към прекратяване на някои проекти извън основните си продукти. Това включва звеното за телездравеопазване Amazon Care и благотворителната програма AmazonSmile. Компанията също така наскоро повиши минималната цена за безплатна доставка на хранителни продукти от Amazon Fresh от 35 на 150 долара.

Amazon съобщи, че е приключила годината с 1,54 млн. служители на пълен и непълен работен ден, което е с 4% по-малко, отколкото преди година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още