IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Broadcom: Готови сме за още придобивания след сделката за VMware

Главният изпълнителен директор Хок Тан подписа нов договор за още пет години начело на гиганта

14:07 | 03.02.23 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Хок Тан, директорът, който превърна Broadcom в технологичен гигант за 250 млрд. долара чрез серия от смели придобивания, сигнализира, че е готов за още сделки след покупката на VMware за 69 млрд. долара. Той обяви това, след като подписа договор за още пет години, в които ще ръководи компанията, пише Financial Times.

В интервю за медията Тан коментира, че Broadcom все още ще търси придобивания на пазара на полупроводници, дори след като офертата за придобиването на Qualcomm за 142 млрд. долара беше блокирана през 2018 г. от тогавашния американски президент Доналд Тръмп.

Предложението на Broadcom към VMware се разглежда от регулаторите в Съединените щати, Европа, а от миналата седмица и във Великобритания.

Въпреки че големите технологични сливания се оказаха гледани под лупа напоследък, придобиванията остават „ключова част от нашата стратегия“, коментира Тан. Broadcom е запазила списък с „подбрани“ компании „с активи, които бихме се радвали да придобием“, посочва Тан. „В този списък има някои компании за чипове, има за софтуер“.

Какъвто и да е следващият голям ход на Broadcom, Тан възнамерява да остане ръководител, дори когато е преминал възрастта, на която повечето корпоративни лидери се пенсионират. „Тъкмо подписах за още пет години“, коментира Тан. „Забавлявам се толкова много“.

Тан, който е роден в Малайзия и се мести в САЩ, за да учи в Масачузетския технологичен институт, работи в технологичната индустрия от началото на 90-те години. През 2006 г. е назначен да управлява компанията, която днес носи името Broadcom, година след като компаниите за дялово инвестиране KKR и Silver Lake платиха 2,66 млрд. долара за Avago Technologies, тръгнала от подразделението на Hewlett-Packard за чипове през 60-те години.

След като става публична през 2009 г., Avago бързо се разраства чрез придобивания, включително на компанията за полупроводници LSI, производителя на мрежови технологии Brocade, а през 2015 г. и на комуникационния гигант Broadcom за 37 млрд. долара, чието име групата в крайна сметка взе.

Тази серия от придобивания продължи до март 2018 г. Намесата на Тръмп срещу сделката за Qualcomm, която се случи, след като Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ изрази опасения за националната сигурност, сложи край на това, което щеше да бъде най-голямото технологично придобиване в историята.

Скоро след това Broadcom премести корпоративната си централа от Сингапур в Калифорния, завършвайки план, в рамките на който Тан и Тръмп си стиснаха ръцете в Овалния кабинет няколко месеца по-рано.

Поглеждайки назад, Тан твърди, че най-голямата му грешка в провала с Qualcomm е, че е заложил на враждебно придобиване. „Не знаеш в какво се забъркваш“, коментира той. „Единственият реален начин да направиш придобиване е да бъде на приятелска база“.

Тан не оставя това да го спре. До края на 2018 г. Broadcom е завършила придобиване за 18,9 млрд. долара на CA Technologies, софтуерна компания, известна с високомаржовия си мейнфрейм бизнес. Година по-късно Broadcom плати 10,7 млрд. долара за бизнеса с корпоративни решения за сигурност на Symantec. Ако регулаторите одобрят сделката за VMware, която включва пари в брой и акции, това ще бъде най-голямото придобиване на Тан, като ще донесе на Broadcom дълг от 8 млрд. долара.

Запитан как VMware пасва на останалата част от портфолиото на Broadcom, Тан коментира простичко: „Никак“. Бизнесът на VMware обхваща софтуерна виртуализация за управление на корпоративни ИТ системи, както и сложен микс от хардуер за центрове за данни и изчислителни облачни платформи.

Всяко от 22-те продуктови подразделения на Broadcom, които включват полупроводници, мрежово оборудване и корпоративен софтуер, се управляват „много независимо“, казва Тан. Те споделят екипи по продажбите например.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още