IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните гиганти ще инвестират над 9 млрд. долара в Саудитска Арабия

Според кралството Microsoft и Oracle вече са планирали големи облачни проекти на негова територия

18:51 | 06.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Саудитска Арабия е привлякла повече от 9 млрд. долара инвестиции в бъдещи технологии, включително от американските гиганти Microsoft и Oracle, които изграждат облачни звена в кралството, обяви министър, цитиран от Ройтерс.

Саудитският министър на комуникациите и информационните технологии Абдула Алсуаха твърди, че Microsoft ще инвестира 2,1 млрд. долара в облачния си бизнес в кралството, а Oracle е обещала 1,5 млрд. долара за нов облачен проект в Рияд.

„Инвестициите... ще засилят позицията на кралството като най-големия дигитален пазар в Близкия изток и Северна Африка“, коментира Алсуаха на LEAP, международен технологичен форум, който се провежда в Рияд.

Министърът не споделя подробности относно сроковете на проектите. Oracle посочва пред Ройтерс, че инвестицията ѝ ще бъде реализирана за период от няколко години.

Саудитските власти притискат международни компании да инвестират в кралството и да преместят регионалните си централи в Рияд, за да се възползват от държавни договори.

Същевременно кралството налива стотици милиарди долари в икономически план, известен като „Визия 2030“, който е воден от престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Но Саудитска Арабия среща трудности в привличането на преки чуждестранни инвестиции, един от стълбовете на „Визия 2030“, която има за цел да диверсифицира икономиката отвъд петрола.

Министърът коментира, че китайската Huawei също ще инвестира 400 млн. долара в облачна инфраструктура за своите услуги в Саудитска Арабия, като се оформя още един регион за облачни услуги заедно с петролния гигант Aramco.

Допълнителни 4,5 млрд. долара бяха инвестирани в глобални и местни активи в различни сектори, допълва Алсуаха.

Tonomus, дъщерно дружество на проекта NEOM на престолонаследника, миналата година обяви, че през 2022 г. е инвестирало 1 млрд. долара в изкуствен интелект, включително в платформа за метавселена.

Повишеното търсене на облачни услуги накара технологични компании като Oracle, Microsoft, Amazon и Google да създадат свои центрове за данни по целия свят, за да ускорят трансфера на данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още