IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Някога горещият пазар на облачни услуги започна да се охлажда

Отчетите на Amazon, Microsoft и Google подсказват за отдръпване на клиентите заради икономическата несигурност

20:58 | 06.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Lionel Ng/Bloomberg
Снимка: Lionel Ng/Bloomberg

Докато растежът на продажбите на традиционно технологично оборудване и софтуер се забави през последните години, облачните изчисления отговаряха за значителна част от корпоративните разходи, отразявайки значителната промяна в начина, по който компаниите избират да работят с приложения и да съхраняват данни, пише CNBC.

Но през последните две седмици най-големите имена в облачната инфраструктура дадоха ясни предупреждения, че шеметната експанзия от последните пет години се охлажда. Инфлацията, която е на историческо високо ниво, и стабилното повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв накараха бизнеса да ограничи разходите си и да търси начини да получи повече от вече наличната си инфраструктура.

Amazon, Microsoft и Alphabet – трите лидера на пазара на облачни услуги за съхранение и сървъри, отчетоха забавяне на съответните си бизнеси. В четвъртък Amazon Web Services и Google Cloud, който включва и софтуера за продуктивност Workplace, обявиха приходи за четвъртото тримесечие, които се оказаха под очакванията на анализаторите.

„През четвъртото тримесечие имаше по-бавен ръст на потреблението, тъй като клиентите оптимизираха разходите си за GCP, което отразява макроикономическата ситуация“, коментира главният финансов директор на Alphabet Рут Порат.

Растежът на приходите от Google Cloud се забави до 32% през четвъртото тримесечие от близо 38% през третото тримесечие. Приходите от 7,32 млрд. долара се оказаха малко под прогнозата на анализаторите за 7,43 млрд. долара по данни на StreetAccount.

Amazon, която е пионер на пазара и стъпи на него преди повече от 15 години, запазвайки лидерството си, заяви, че ръстът на приходите на AWS се е забавил от 27% до 20%. Звеното е генерирало 21,4 млрд. долара приходи, докато анализаторите очакваха 21,87 млрд. долара. През 2018 г. AWS растеше с по над 45%.

Брайън Олсавски, финансовият директор на Amazon, коментира, че големите компании са работили с AWS през четвъртото тримесечие, за да намалят разходите си заради проблемната икономика – тенденция, започнала в средата на третото тримесечие. Той не очаква да има промяна в нея скоро.

„Гледайки напред, очакваме тези усилия за оптимизиране да продължат да бъдат предизвикателство за растежа на AWS поне през следващите няколко тримесечия“, коментира Олсавски.

Главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси, който създаде AWS заедно с основателя на компанията Джеф Безос и управлява подразделението, докато не пое ръководство над цялата корпорация през 2021 г., говори след обявяването на отчета, за да подчертае стабилната линия от корпоративни миграции в облака. Въпреки това, според документи до регулаторите, клиентите показват по-малко доверие в дългосрочните сделки. Amazon отчете 110,4 млрд. долара ангажименти по договори за повече от година. Това е ръст от 37% спрямо преходната година, но е по-малко от 57-те процента растеж през третото тримесечие.

Анализатори от Bank of America понижиха прогнозата си за AWS и сега очакват 11% растеж за годината вместо 15%. Това ще е значително по-слабо спрямо близо 29-те процента за 2022 г.

Резултатите на Alphabet и Amazon следват отчета на Microsoft от предходната седмица. Звеното Azure на Microsoft се нарежда на второ място на пазара на облачна инфраструктура в света след AWS.

Microsoft обяви, че ръстът на приходите от Azure и другите ѝ облачни услуги се е забавил от 35% до 31%, но компанията не разкрива точния размер на бизнеса.

При представянето на отчета главният финансов директор Ейми Хууд заяви, че ръстът на потреблението на Azure е бил умерен през декември. Компанията очаква още по-бавен растеж на Azure през първото тримесечие, тъй като организациите търсят възможности да ползват наличните си приложения по по-ефективен начин.

Главният изпълнителен директор Сатя Надела призна тази тенденцията, но каза, че тя не е нещо постоянно.

„В някакъв момент оптимизациите ще приключат“, посочи Надела. Според него парите, които ще бъдат спестени от всяка оптимизация сега, ще бъдат вложени в нови изчислителни процеси на по-късен етап.  

Някои експерти от индустрията споделят гледната точка на Надела. Gartner очаква тази категория да нарасне с 26,8% за цялата година, в сравнение с 25,9% през 2022 г. Прогнозата на Gartner за всички информационни технологии е за 2,4% ръст на приходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още