IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да поговорим с търсачката, или застрашено ли е господството на Google в онлайн търсенето

За концерна на Сатя Надела всеки процентен пункт пазарен дял означава 2 млрд. долара допълнителни приходи

15:24 | 09.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Microsoft има нови надежди за прекратяване на господстващото положение на Google в уеб търсенето. С помощта на технологията, която стои зад текстовия бот ChatGPT, потребителите трябва да могат да водят разговори с търсачката Bing на Microsoft. Но и Google също се движи в тази посока - сцената вече е подготвена за конкуренцията на технологичните гиганти в областта на изкуствения интелект.

Потребителите на търсачката Bing на Microsoft ще могат да въвеждат заявки с дължина до 1000 знака в текстова форма и да получават отговори в пълни изречения в чат. Това важи и за по-сложни задачи: Един от примерите в презентацията на Microsoft във вторник беше да се поиска от Bing да планира пътуване с продължителност няколко дни. След това можете също така да попитате търсачката колко ще струва пътуването и дали можете да коригирате маршрута. А като конкуренция Google подготвя подобен софтуер за чат за използване в своята търсачка.

Текстове за секунди

Софтуерът ChatGPT на разработчика OpenAI, пуснат през ноември миналата година, може за секунди да формулира текстове, които биха могли да бъдат написани и от човек. Програмата е обучена с огромно количество текстове и по този начин предоставя безупречни граматически отговори, но поне в настоящата версия съдържанието невинаги е надеждно. При първоначален тест на разговорите с Bing, проведен от репортер на Washington Post, търсачката затъва в конспиративна теория за актьора Том Ханкс и скандала Watergate.

Bing използва по-нататъшна разработка на публично достъпната програма ChatGPT. Докато базата от знания на използваната в момента ChatGPT е закована на състоянието от 2021 г., софтуерът за чат на Bing трябва да знае и за нови събития или разписания. 

Microsoft инвестира няколко милиарда долара в OpenAI и също така вгражда софтуер на компанията в своите приложения на Office - като един вид „втори пилот" за приложенията. Концернът вярва, че технологията ще промени почти всяка категория софтуер, подчерта шефът на Microsoft Сатя Надела. Шефът на OpenAI Сам Алтман заговори за „началото на нова ера".

Всички видове въпроси са добре дошли

В примера на Microsoft търсачката е била питана и за заместители на яйцата в дадена рецепта или за събития в околността и е отговаряла с пълни изречения. Възможно е също така да попитате например дали диван от Ikea се побира в определен модел автомобил за транспортиране. Важна разлика с ChatGP е и това, че версията за Bing ще може да показва линкове към източници. Това би трябвало да позволи на потребителите сами да се убедят в надеждността на отговорите. 

Google се превърна в доминираща интернет търсачка с пазарен дял от около 90%, като подбираше правилните връзки за определена тема. От няколко години насам Google предлага и конкретни отговори на конкретни въпроси. В понеделник Google представи план за постепенно предоставяне на софтуера си, който е разработван в продължение на години и може да разговаря с хора, на по-широка аудитория, включително при търсене в интернет. Досега интернет компанията не желаеше да оповестява публично своя гласов софтуер.
Сатя Надела по време на представянето на продукта. Снимка: Bloomberg LP Сатя Надела по време на представянето на продукта. Снимка: Bloomberg LP

И Google, и Microsoft първоначално предоставят своето търсене в чат само на малка група потребители. При Microsoft функцията засега е достъпна само за потребителите на уеб браузъра Edge.

Трудно е да се предвиди как ще изглеждат в бъдеще търсачките и какво ще означава това за конкуренцията. Но Патрик Мурхед, ръководител на Moor Insights & Strategy, подчертава в Twitter: „Microsoft постигна голям резултат днес, независимо от дългосрочния резултат“. Той добави, че търсачката Bing се обсъжда вече в един контекст заедно с пазарния лидер Google и че новите технологии могат да бъдат тествани и директно.

Дори ако Bing увеличи пазарния си дял съвсем малко, това вече може да си струва за Microsoft. Компанията изчислява, че всеки процентен пункт пазарен дял означава 2 млрд. долара допълнителни приходи.  А това означава, че пазарният лидер Google ще трябва да побърза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още