IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

iPhone-те се оказаха нежелани в администрацията на руския президент

Според източниците причината е комплексна - да бъде увеличена безопасността на комуникацията и "производителността на труда"

17:38 | 20.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

До края на март работещите в администрацията на президентството на Русия ще трябва да се отърват от своите iPhone-и, съобщава източник на "Комерсант". По време на семинар в началото на този месец първият зам.-ръководител на администрацията на президента Сергей Кириенко, който беше премиер на Русия и дългогодишен ръководител на "Росатом", е препоръчал на служителите или да изхвърлят, или да дадат притежаваните Apple устройства на децата си, като ги замененят със смартфони с друга операционна система.

Според източниците на "Комерсант" причината е комплексна - да бъде увеличена безопасността на комуникацията и "производителността на труда" на служителите. Според руските висши чиновници моделите на iPhone са по-уязвими на хакерски атаки и шпионаж от западни разузнавателни служби.

На руските чиновници не за първи път се обръща внимание за техниката, която използват. През миналото лято на губернаторите и федералните органи на изпълнителната власт беше препоръчано да не се използват западни приложения за обмен на съобщения, включително и Zoom, който трябва да бъде заменен с Trueconf, което е руска разработка.

Забраната се слува на фона на увеличаващите се препоръки западните чиновници да спрат да използват социалната мрежа TikTok.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не потвърди, но и не отрече информацията, пише ТАСС. Той само коментира, че за официални цели смартфоните, независимо от коя марка и с какъв софтуер, са нежелани. Секретна информация не може да бъде използвана или изпращана през смартфон, допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още