IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият проблем с умиращите AirPods и другите безжични слушалки

Този тип устройства са толкова малки, че смяната на батериите им е почти невъзможна

11:09 | 28.03.23 г.
Снимка: Nic Coury/Bloomberg
Снимка: Nic Coury/Bloomberg

AirPods са ежедневие в живота на мнозина, препоръчвайки почти всеки модел безжични, преносими и лесни за сдвояване слушалки от самото им начало. Но водещите на пазара безжични слушалки на Apple, както и повечето други конкурентни Bluetooth предложения в тази продуктова категория, имат голям проблем: малките, несменящи се батерии, пише Никол Нгуйен за Wall Street Journal.

След около три години постоянни разговори, музика и слушане на подкасти с първо поколение AirPods Pro човек може да ги ползва за по-малко от час, преди да се чуе звукът за изтощена батерия, пише тя.

Стотици милиони от тези безжични комплекти се продават всяка година, а според Counterpoint Research AirPods и AirPods Pro са най-популярни. Техните литиево-йонни батерии, подобно на тези, които захранват смартфоните и друга електроника, губят способностите си с времето. Тъй като слушалките са толкова малки, техните батерии се амортизират в рамките на няколко години, и няма лесен начин да ги смените.

Някой ден вашите слушалки просто ще завършат в чекмедже, кошче за рециклиране, или по-лошото – на сметище. AirPods са един от многото технологични продукти, които купуваме всяка година и които умират много по-рано, отколкото искаме.

Опция да ги ремонтирате сами? Експертите в областта на батериите  казват, че не трябва да се занимаваме с това от съображения за сигурност. И въпреки че има алтернативни технологии, които биха могли да захранват нашите устройства в продължение на десетилетия, без да е необходимо да бъдат подменяни, те са далеч от масово ползване и са свързани с компромиси, които могат да възпрат компаниите да се насочат към тях.

Внимание: опасност от пожар

Повечето производители на слушалки не предоставят инструкции как се сменят батериите, нито продават батериите, необходими за подобно нещо.

Apple предлага обслужване на батериите на всички модели AirPods, които вече не са в гаранция, на цена от 49 долара за слушалка, плюс 49 долара за кутийката. Скъпо е, защото на практика става дума за нов чифт слушалки, а не за ремонт. „Ще заменим AirPod на потребителите и ще изпратим предишната на най-добрия рециклатор за отговорно рециклиране“, коментира говорител на Apple.

И въпреки че Apple предлага възможност за самостоятелно ремонтиране на iPhone или Mac, тя не предоставя подобни ръководства или резервни части за AirPods.

Уебсайтът на общността за ремонти iFixit оценява възможността за ремонтиране на оригинални AirPods с 0 от 10, защото компонентите вътре са залепени едни за други, а батерията е запоена. Смяната на батерията всъщност би счупила слушалките.

Не всички безжични слушалки са толкова недостъпни от гледна точка на ремонти, колкото AirPods. Джио Сердена е сменил батерията на своитe слушалки Sony WF-1000XM3 сам, след като комплектът, купен през януари 2020 г., е спрял да издържа достатъчно дълго. Моделът е по-обемист от повечето, а това предполага и сравнително по-лесен ремонт. Сердена, аудио инженер, базиран в Манила, твърди, че е гледал урок в YouTube и е намерил резервните батерии онлайн за 24 долара. По думите му са му били нужни шест минути, за да смени батериите.

По-новият модел XM4 на безжичните слушалки на Sony не подлежи на подобна манипулация. Представител на Sony е отказал да коментира въпроса.

Последна актуализация: 11:09 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още