IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът на Великобритания забрани TikTok в мрежата си и за правителствени устройства

Страната се присъединява към международните ограничения върху платформата за споделяне на кратки видеа сред западните страни

23:16 | 23.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британският парламент забрани TikTok в мрежата си и в устройствата на служителите, присъединявайки се към международните ограничения върху платформата за споделяне на кратки видеа сред западните страни на фона на нарастващите опасения за сигурността, съобщава Bloomberg.

„Киберсигурността е основен приоритет за парламента“, става ясно от изявление на законодателния орган. „Комисиите както на Камарата на общините, така и на лордовете решиха, че TikTok ще бъде блокиран“.

Решението подкрепя досегашните действия на западните правителства за намаляване на използването на TikTok, който е собственост на подкрепяната от Китай Bytedance Ltd. Миналата седмица министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак забрани TikTok на служебните правителствени телефони. През 2022 г. Конгресът на САЩ ограничи приложението на правителствени устройства, а на служителите на Европейската комисия беше казано да изтрият платформата в срок до 15 март.

По-рано тази седмица главният изпълнителен директор на TikTok Дзъ Чъу се обърна директно към потребителите на приложение във видео, публикувано в платформата във вторник.. Това се случва преди очакваното негово изслушване пред Комисията по енергетика и търговия към Камарата на представителите на САЩ тази седмица. Във видеото, заснето от Вашингтон, Чъу подчертава колко много потребители има TikTok, акцентира върху ролята на малките и средните фирми и собствените служители, базирани в САЩ, които разчитат на компанията. Съобщението може да се възприеме като предварителен призив към законодателите преди в четвъртък Чъу да се изправи пред въпроси относно възможността на китайската компания майка ByteDance и китайското правителство да получават достъп до информация за американските потребители, събрана от приложението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още