IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тим Курт: „Аурубис България“ ще инвестира 120 млн. евро за повече производство на катодна мед

Какви иновации в технологиите си използва компанията, коментира изпълнителният ѝ директор

16:42 | 24.03.23 г.

Европейският съюз наскоро въведе регулация за суровините от критично значение, в която бе включена и медта, чието търсене ще расте не само от първични източници като рудодобив, но и от рециклиране. На медта се гледа като на критична суровина, като на решение, което може да допринесе за декарбонизацията, кръговата икономика и рециклирането. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Тим Курт, изпълнителен директор на "Аурубис България" и президент на Германо-българска индустриално-търговска камара.

Мениджърът обясни, че когато говорим за ВЕИ и намаляване на въглеродния отпечатък, търсенето на метали, особено на мед, нараства. Затова "Аурубис България" ще инвестира 120 млн. евро в България през следващите три години, за да увеличи производството на катодна мед с 50%.

Той поясни, че цялата междинна суровина вече ще се рафинира тук, без да има нужда от транспорт до заводите в Европа за допълнителна обработка.

"Очакваме първото производство да стане реалност през първата половина на 2026 г. и да изнасяме повече катодна мед, но и да разработим допълнителни продукти надолу по веригата, и да запазим допълнителната стойност в България", посочи Тим Курт.

Според него нарастващите цени на суровините и оборудването няма да са особен проблем, тъй като са взети предвид в процеса на подготовка на проекта. Мениджърът съобщи, че компанията ще открие нови работни места с разширяването на рафиниращите мощности и лабораторията, в която ще се извършват анализите на разширеното производство, ще увеличи и екипа си в София.

"Работим в много направления – на България се гледа все повече като на платформа за останалата работа на "Аурубис" в Европа", каза Тим Курт и потвърди, че компанията продължава да работи за внедряване на по-екологични производства и употребата на водород.

По думите му тези иновации са на много ранен етап и тяхната реализация е в средносрочен план. „Ако пилотните проекти за употребата на водород са успешни, технологията ще бъде внедрена и в България“, посочи мениджърът.

Ще промени ли Европа административните си процедури с изисквания за производството на важни за зеления преход метали? По-добър ли е имиджът на България като инвестиционна дестинация? Как устоява "Аурубис" на кризисните турболенции?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още