IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският регулатор разхлабва хватката си около сделката на Microsoft за Activision

CMA обяви, че стеснява обхвата на разследването на придобиването

17:46 | 24.03.23 г.
Снимка: Michael Ciaglo/Bloomberg
Снимка: Michael Ciaglo/Bloomberg

Британската служба по конкуренция и пазари (CMA) обяви, че е стеснила обхвата на своето разследване на сделката за придобиването на гейминг студиото Activision Blizzard от Microsoft – голяма стъпка напред за технологичния гигант, който се опитва да разшири бизнеса си с видео игри, пише CNBC.

През февруари CMA публикува предварителни данни от своето проучване на споразумението, заявявайки, че сделката може да доведе до по-високи цени, по-малко възможности за избор и по-малко иновации. Едно от опасенията на регулатора беше, че придобиването може да доведе до значително намаляване на конкуренцията на пазара на конзолни игри.

„След като разгледахме предоставените допълнителни доказателства, стигнахме до временно заключение, че сливането няма да доведе до значително ограничаване на конкуренцията в услугите за конзолни игри, тъй като цената за Microsoft да задържи Call of Duty далеч от PlayStation би надвишила печалбата от предприемането на подобни действия“, коментира Мартин Коулман, председател на независимата група от експерти, която провежда разследването на CMA.

По думите му разследването продължава и ще бъде завършено до края на април.

Цената на акциите на Acitvision Blizzard нарасна с повече от 6% преди началото на борсовия ден в САЩ. Стойността на книжата на Microsoft се увеличи съвсем слабо.

Изявлението на CMA се появи, след като американският технологичен гигант получи подкрепата на някои компании, които бяха против сделката или не бяха изразили позиция.

Едно от основните притеснения на конкурентите на Microsoft беше, че трансакцията ще блокира достъпа до разпространението на франчайза Call of Duty на Activision. През февруари Microsoft заяви, че е подписала „обвързващо 10-годишно правно споразумение“, за да предостави играта на потребителите на Nintendo в същия ден, в който тя се появи за Xbox на Microsoft, като няма да има ограничения във функциите, нито в съдържанието.

Освен това Microsoft подписа сделка с Nvidia за предоставяне на игрите за Xbox и в облачната гейминг услуга на Nvidia, наречена GeForce Now. Microsoft каза, че също така ще предложи каталога с игри на Activision в платформата на Nvidia, ако придобиването в крайна сметка бъде финализирано. Същевременно има слухове, че Nvidia е против поглъщането на Activision от технологичния гигант.

Но Microsoft все още няма ангажименти с най-големия си конкурент Sony, който стои зад конзолата PlayStation. Президентът на Microsoft Брад Смит коментира пред CNBC миналия месец, че компанията предлага на Sony същото споразумение като това с Nintendo – да направи Call of Duty достъпна за PlayStation по същото време като в Xbox, със съшите функции. Sony все още е против сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още