IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Ма се е завърнал в Китай

Местна медия съобщава, че основателят на Alibaba е посетил училище, което е основал в родната си страна

12:43 | 27.03.23 г.
Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg
Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Основателят на Alibaba Джак Ма се е завърнал в Китай, съобщи South China Morning Post (SCMP) днес. С това се слага край на продължилото повече от година пребиваване на Ма в чужбина, което се разглеждаше от индустрията като сигнал за отрезвяване в настроението на частния бизнес в Китай, предава Ройтерс.

Ма, един от най-известните китайски предприемачи, напусна континенталната част на Китай в края на 2021 г. и е виждан на снимки в Япония, Австралия и Тайланд в месеците след това.

Някога един от най-изтъкнатите бизнесмени в страната, той се оттегли от общественото внимание през 2020 г., след като разкритикува регулаторната система в Китай, а това по-късно беше посочено като причина за широкообхватните регулаторни репресии от страна на Пекин.

Въпреки че китайските власти казаха, че са спрели с натиска и ще търсят начини да подкрепят частния сектор, местните предприемачи твърдят, че виждат решението на Ма да остане в чужбина като фактор, който възпрепятства възстановяването на доверието.

Цената на акциите на Alibaba, листнати в Хонконг, нарасна с повече от 4%, след като SCMP обяви новината.

Медията не разкрива кога Ма се е завърнал в Китай, но твърди, позовавайки се на източници, че той е посетил училище, което е основал в град Ханджоу – домът на Alibaba и на финтех компанията Ant Group.

SCMP допълва, че той се е върнал в Китай след кратък престой в Хонконг.

Alibaba не е отговорила веднага на запитването за коментар. Училището Yungu Education днес написа в акаунта си в WeChat, че Ма е бил на визита. Освен това публикува снимки, както и видео на основателя на Alibaba в училището.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още