IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Neuralink търси партньор, с който да започне да тества поставянето на мозъчни импланти на хора

На този етап компанията все още няма одобрение от властите за започване на клинични проучвания

21:03 | 27.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Компанията за мозъчни импланти Neuralink на Илон Мъск се е обърнала към един от най-големите центрове по неврохирургия в САЩ в търсене на потенциален партньор за клинични проучвания, тъй като се подготвя да тества устройствата си върху хора, след като регулаторите позволят това, твърдят шестима източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

От 2016 г. Neuralink разработва мозъчни импланти, които се надява, че потенциално ще се превърнат в лек за тежки състояния като парализа и слепота.

Компанията понесе удар в началото на 2022 г., когато Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ отхвърли молбата ѝ за започване на изпитания върху хора, позовавайки се на сериозни опасения за безопасността, съобщи Ройтерс по-рано този месец.

Оттогава фирмата работи за справяне с опасенията на агенцията и не е ясно дали и кога ще успее.

Neuralink разговаря с Barrow Neurological Institute, базирана във Финикс, Аризона, организация за лечение и изследване на неврологични заболявания, за да помогне за провеждането на изпитания върху хора, допълват източниците.

Преговорите може да не доведат до споразумение. Neuralink също така е обсъждала партньорство и с други центрове, твърдят източниците, които са пожелали да останат анонимни.

Ройтерс не е успяла да потвърди на какъв етап са преговорите. Представители на Neuralink не са отговорили на запитванията за коментар.

Франсиско Понсе, директор на Центъра за невромодулация на Barrow, е отказал да коментира Neuralink, но твърди, че Barrow е в добра позиция да проведе такова изследване на импланти поради дългогодишния си опит в тази област.

FDA е отказала да коментира усилията на Neuralink за намиране на партньор за клинични изпитвания.

Последните усилия на Neuralink идват в момент, в който тя е изправена пред две федерални разследвания в САЩ заради своите практики.

Миналата година главният инспектор към Министерството на земеделието на САЩ започна да разглежда потенциални нарушения на хуманното отношение към животните от страна на Neuralink. Настоящи и бивши служители са споделили опасенията си с Ройтерс относно прибързаните опити на компанията върху животни, които са довели до ненужни страдания и смъртни случаи.

Министерството на транспорта на САЩ заяви, че разследва потенциално неправилно боравене с опасни патогени по време на партньорството за изпитвания върху животни с Калифорнийския университет в Дейвис между 2018 и 2020 г.

Barrow, от своя страна, е помогнала за създаването на стандарти при операциите за поставяне на мозъчни импланти, при които пациентът може да остане заспал – ключова стъпка в превръщането на процеса в по-приемлив за широка група от населението, коментира Понсе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още