IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските заявки за европейски патент са нараснали с близо 5% през 2022 г.

Европейското патентно ведомство отчита 2,5% годишно увеличение в заявките на международно ниво, като Китай, Република Корея и САЩ са с най-динамичен растеж

15:23 | 28.03.23 г.
Снимка: БАН
Снимка: БАН

Ръст от 4,7% отбелязва България в броя на заявките за получаване на европейски патент, показват официалните данни на Патентния индекс за 2022 г. „България се представя достойно на международната патентна сцена. Ръстът в активността на страната ни е над средния за Европа и света“, коментира проф. Владя Борисова, председател на българското Патентно ведомство.

По думите ѝ това означава, че изобретателите у нас осъзнават предимствата на патентоването при получаване на защита на наднационално ниво. Според проф. Борисова опазването на интелектуалната собственост придобива все по-голямо значение.

Европейското патентно ведомство отчита рекорден обем заявки за последните десет години – над 193 хиляди. На годишна база на международно ниво увеличението е с 2,5% през 2022 г. Най-отчетлив в световен мащаб е растежът в областта на дигиталните технологии – заявените патенти там са 16 705 за миналата година, което представлява ръст от 11,2%.

Китай, Република Корея и САЩ демонстрират най-динамичен растеж по отношение на патентоването, сочат още данните от Патентния индекс. Заявките в Европейското патентно ведомство на Китай нарастват с над 15%, на Република Корея – с над 10%, а на САЩ – 2,9%. Общият растеж за държавите членки на Европейското патентно ведомство е 0,1%.

Броят на патентните апликации в Европейското патентно ведомство се е увеличил в седем от десетте патентно-активни области на технологиите, включително в електрическите машини/апарати/енергетика – 18,2%, и в дигиталните  комуникации – 11,2%, които отбелязват и най-силен ръст. Патентната активност продължава да расте и в областта на биотехнологиите – с ръст от 11,2% за 2022 г.

В Европейското патентно ведомство отчитат, че обемът на подадените заявки по държави се различава осезаемо – наблюдава се намаляване на патентните заявления от най-голямата европейска икономика – Германия, при която спадът е от 4,7%. Значително нарастване се наблюдава при Монако – 23,5%, Полша – 17,8%, Ирландия – 12,3%, Чехия – 9%, Португалия – 7,6%, Швейцария – 5,9%, Белгия – 5%.

Сред европейските заявители спад се отчита в Исландия – с 23,8%, Люксембург – с 20,8%, и Унгария – намаление с 14,3%.

На Балканите, в Румъния се наблюдава драстично покачване с цели 48,4%, в Хърватия – с 18,5%, Словения – с 6%. Значителен спад в патентните заявки регистрират Черна гора – със 100%, Северна Македония – с 60%, Сърбия – с 40%, Турция – с 26,3% и Гърция – с 8,9%. 

В топ 5 на компаниите с най-много подадени заявки за европейски патенти влизат три азиатски (Huawei, LG, Samsung), една американска (Qualcomn) и шведската фирма Ericsson.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още