IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Disney започва първия кръг от своите съкращения

Компанията планира да се раздели със 7000 души до началото на лятото

15:32 | 28.03.23 г.
Снимка: Eric Thayer/Bloomberg
Снимка: Eric Thayer/Bloomberg

Walt Disney започна първата част от очакваните общо 7000 съкращения на работни места – част от плана за спестяване на 5,5 млрд. долара, обявен през февруари, пише Bloomberg.

Първата група от засегнати служители ще бъде известена в следващите четири дни, разкри главният изпълнителен директор Боб Айгър в бележка до служителите. Вторият, по-голям кръг ще се случи през април и ще обхване няколко хиляди работници. Последните съкращения пък ще се случат преди лятото.

Айгър, който през ноември отново се присъедини към екипа на компанията, която ръководи 15 години, изложи план да подобри финансовото представяне на най-голямата развлекателна компания в света. Предизвикателствата, пред които е изправен Айгър, включват генериране на печалба от стрийминг бизнеса на компанията, който загуби над 1 млрд. длара през тримесечието до края на декември.

Под ръководството на Айгър компанията се разделя с една организационна структура, която поставя ръководителите на дистрибуцията над телевизионния и филмовия бизнес на компанията. Сега Айгър дава повече власт на творческите лидери като Дейна Уолдън, която ръководи телевизионния бизнес, и Алън Бергман, който стои начело на филмовите студия.

Първият кръг от съкращения на работни места включва двама старши вицепрезиденти, които ръководеха продукциите в Hulu и мрежата Freedom. Тяхната работа ще бъде консолидирана в друга част на телевизионното подразделението. В допълнение, звено, което лицензира книги, подкасти и друго съдържание за телевизионни предавания, е разпуснато.

Очаква се съкращенията да обхванат всички части на компанията, включително тематичните паркове и спортната мрежа ESPN. Към 1 октомври в Disney работеха около 220 хил. души. Около 25% от тях са на непълно работно време или сезонни работници.

„За служителите ни, които не са засегнати, трябва да призная, че без съмнение ще има предизвикателства, докато продължаваме да изграждаме структурите и функциите, които ще ни позволят да вървим успешно напред“, пише Айгър.

През февруари той заяви, че около 3 млрд. долара от целевите съкращения на разходи ще дойдат от бюджета за филми и телевизионни предавания, а останалите – от намаления на оперативните разходи.

Цената на акциите на Disney нарасна с 1,6% до 95,62 долара в понеделник. През 2022 г. стойността на книжата на гиганта спадна с 44%, записвайки второ поредно годишно понижение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още