IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блясъкът на метавселената постепенно угасва

Компаниите се намират в ситуация, в която съкращават приходи, а това означава, че не мислят толкова за дългосрочни инвестиции

11:09 | 31.03.23 г. 7
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Метавселената, която беше гореща тема в технологиите преди по-малко от две години, вече не е чак толкова интересна.

Walt Disney затвори подразделението си, което разработваше стратегии за метавселената, писа Wall Street Journal Тази седмица. Microsoft пък наскоро спря социалната си платформа за виртуална реалност, която придоби през 2017 г. А Марк Зукърбърг, който преименува Facebook на Meta Platforms, за да покаже ангажимента ѝ към метавселената, сега се фокусира повече върху изкуствения интелект, стана ясно при представянето на последния финансов отчет на компанията миналия месец, пише WSJ.

Междувременно цената на виртуалните недвижими имоти в някои онлайн светове, където потребителите могат да се подвизават със своите аватари, спадна. Средната цена за земя в Decentraland се е свила с почти 90% спрямо предходната година според WeMeta – уебсайт, който следи продажбите на земя в метавселената.

Промяната на името на Meta през октомври 2021 г. предизвика вълнение относно изживяванията, продуктите и платформите. Но слабото насочване на потребителите към метавселената, което отчасти се дължи на скъпия хардуер и неразвитите технологии, както и влошаващите се икономически условия, попречиха да се изпълнят очакванията, че метавселената ще доведе до значителни приходи в скоро време.

„Това, което много хора започват да осъзнават, е, че тази трансформация е по-далеч във времето“, коментира Матю Бол, рисков инвеститор и автор на книга за метавселената.

Технологичните компании съкращават работни места и изоставят проекти, които не са приоритетни. Зукърбърг, който само преди 18 месеца обяви метавселената за следващата итерация на мобилния интернет, нарече 2023 г. „годината на ефективността“. Компанията му съкрати 11 хил. служители през есента, а този месец заяви, че ще се раздели с още 10 хил. позиции и различни проекти, включително такива, с които се занимава подразделението за метавселената.

„Много компании и бизнеси разбираемо смятат, че ако трябва да намалят броя на служителите или разходите като цяло, категория от такъв тип изглежда като лесна жертва“, коментира Скот Кеслър, технологичен анализатор в компанията за проучвания Third Bridge Group. Инвестициите в изкуствен интелект обещават по-скорошна възвръщаемост, допълва той.

„Всички тези неща, които се случват по отношение на изкуствения интелект, изглежда могат да бъдат използвани и сега“, коментира той. По отношение на метавселената „никой не знае кога ще достигне критична маса“.

Дори в разгара на манията по метавселената, някои технологични лидери бяха по-скептично настроени към идеята. „Искам да опитам и да работя по техенологии, които карат хората да вдигнат глава – които ги карат да се наслаждават на истинския свят“, коментира Дейвид Лимп, старши вицепрезидент устройства и услуги в Amazon.com, по време на събитие на Wall Street Journal миналата година.

Meta похарчи милиарди долари в опити да изгради метавселена, откакто промени името си. Но основното ѝ приложение Horizon Worlds не успя да привлече и задържи потребителите в рамките на първата година след преименуването си, сочат вътрешни документи, разгледани от Wall Street Journal. Продажбите на очилата за виртуална реалност Quest 2, които се ползват за достъп до Horizon Worlds и други приложения за виртуална реалност, също са спаднали през последното тримесечие, обяви компанията.

Последна актуализация: 11:09 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 11 месеца
До: khao... хаха ... верно имало такова нещо . че зуки само е изкопирал бъгавият енджин на тази игра и е променил името на метавселена ... :))) ... даже не се е напънал да оправят бъговете ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 11 месеца
До: zelka007 абсолютно нищо интересно като концепция няма в нея ! Имаше една подобна игра преди 15 години която се казваше second life (сигурно още я има)... Същото е, и там като цяло беше голяма скука... в другите ММО, поне имаш няква цел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 11 месеца
метавселената е интересна концепция ... но има два основни проблема . първо , стъпва на пазар , където има стотици видове комуникационен софтуер с традиции и клиенти и със заявката да им ги отнеме . второ , не предложи нищо ново като изживяване или съдържание или възможности . и трето , дето туканка имаше коментар в един материал , прилича на много лошо написана игра ... :))) ... и четвърто , заради монополното им положение , всеки който е могъл им е подложил крак , тъй , за миналите им дела ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 11 месеца
До: Скъсана_Ушанка ... има такива дето си купиха акции от газпром, така че винаго миже и по зле! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
А как се подлъгах да купя акции на ФБ заради това плямпане за метавсвлени,пфуууу... Добре, че поне на шиткойните не се вързах, другия въздух под налягане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
khao
преди 11 месеца
то ако не беше агресивната и скъпа рекламна кампания, нали щеше да блесне изобщо.... толкова малоооумна идея не бях срещал скоро! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Naemate1
преди 11 месеца
Никога не е започвала да блести :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още