IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай призова Япония да спре ограниченията върху износа на чипове

Япония последва САЩ и Нидерландия в налагането на ограничения

10:39 | 29.05.23 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg L.P.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg L.P.

Китайският министър на търговията Уан Уънтао призова Япония да спре експортния контрол на чиповете, наричайки го „грешка“, която „сериозно нарушава“ международните икономически и търговски правила, гласи изявление на неговото министерство от днес, предава Ройтерс.

Поредното недоволство от ограниченията на износа, направено от Китай, беше изразено по време на разговорите на Уан с японския министър на търговията Ясутоши Нишимура на 26 май по време на конференцията Азиатско-Тихоокеанско икономическо сътрудничество (APEC) в Детройт.

През януари Япония, заедно с Нидерландия, обяви, че ще приложи експортния контрол, който ще ограничи продажбата на някои машини за производство на чипове в Китай. Страната наложи експортни ограничения на 23 вида оборудване за производство на полупроводници към своята съседка.

Съединените щати наложиха своите ограничения още миналата година с цел да забавят работата на Китай по създаването на суперкомпютри, които могат да се използват за разработване на ядрени оръжейни системи и системи с изкуствен интелект.

Япония не посочва Китай в изявленията си относно контрола върху износа, а само казва, че изпълнява задължението си да допринася за международния мир и стабилност.

Изявлението на китайското търговско министерство от днес посочва още, че Китай „е готов да работи с Япония за насърчаване на практическото сътрудничество в ключови икономически и търговски области“.

В петък Нишимура се срещна с американския министър на търговията Джина Раймондо и двамата се споразумяха да задълбочат практическото сътрудничество в ключови икономически и търговски области като квантовите компютри и изкуствения интелект.

Уан се срещна с Раймондо и с търговския представител на САЩ Катрин Тай по време на срещата, критикувайки американските икономически и търговски политики, насочени срещу Китай.

Този месец САЩ, Япония и други членове на Групата на седемте (Г-7) се съгласиха да „намалят риска“, но не и да се отделят от Китай, ограничавайки експозицията си към всичко – от чипове до минерали - от втората по големина икономика в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 29.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още